© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueiga pritarė rezoliucijos projektui, kuriame minimos svarbios sąlygos tam, kad EP patvirtintų Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo susitarimą. Kitą trečiadienį dėl šios rezoliucijos bus balsuojama Strasbūre rengiamoje plenarinėje sesijoje.

Iki išstojimo datos JK turi naudotis visomis ES narės teisėmis, tačiau kartu vykdyti visus savo įsipareigojimus pagal ES sutartis, pažymima rezoliucijos projekte. Tai turi būti taikoma ir JK finansiniams įsipareigojimams ilgalaikiam ES biudžetui – net ir tuo atveju, jei jie tęstųsi po išstojimo datos. Iki šios datos JK taip pat privalo gerbti keturias ES laisves (laisvą asmenų, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimą), pripažinti Europos Teisingumo Teismo jurisdikciją, mokėti įmokas į ES biudžetą ir laikytis ES bendrosios prekybos politikos nuostatų, sakoma dokumento projekte.

„Išstojimas laikantis tvarkos yra absoliuti sąlyga ateities ES ir JK partnerystei, kokia ji bebūtų, – pareiškė EP pirmininkas Antonio Tajani. – Dėl to jokių derybų negali būti. Narystė ES yra privilegija, susieta su atsakomybe užtikrinti keturias ES laisves, kurios yra nedalomos.“

EP frakcijų vadovų ir Konstitucinių reikalų komiteto parengtame rezoliucijos projekte pažymima, jog iki išstojimo datos JK negali pradėti derybų dėl galimų prekybos susitarimų su trečiosiomis šalimis, taip pat dėl kokių nors susitarimų su atskiromis ES šalimis, nes tai pažeistų ES teisę.

Rezoliucijos projektą rengusių europarlamentarų nuomone, iš ES išstojusi šalis neturėtų naudotis tokiomis pačiomis privilegijomis kaip ES narės. Projekte siūloma ateityje pasirašyti ES ir JK asociacijos susitarimą, kuriame JK įsipareigotų toliau laikytis ES standartų aplinkosaugos, klimato kaitos stabdymo, kovos su mokesčių vengimu, sąžiningos konkurencijos, prekybos ir socialinės politikos srityse.

Dokumento projekte daug svarbos teikiama JK gyvenančių ES piliečių teisėms ir jų nediskriminavimui po išstojimo, taip pat ES gyvenančių JK piliečių teisėms. „Sieksime kuo greičiau sutarti dėl piliečių teisių užtikrinimo, nes tai mums yra absoliutus prioritetas. Piliečiai neturi tapti derybų įkaitais“, – pažymėjo EP koordinatorius JK išstojimui Guy Verhofstadt.

EP pirmininko ir frakcijų vadovų nuomone, derybos dėl pereinamojo laikotarpio nuostatų bei dėl ES ir JK ateities santykių galėtų prasidėti tik tuomet, kai bus pasiekta reikšminga pažanga rengiant išstojimo susitarimą, kuris bus tvirtinamas Europos Parlamente. Susitarimas dėl ES ir JK santykių galės būti pasirašytas tik po JK išstojimo, o pereinamasis laikotarpis neturėtų tęstis ilgiau nei trejus metus, priduriama rezoliucijos projekte.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: