© Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Komisija labai rimtai vertina dvejopos maisto produktų kokybės problemą. „Nesąžininga, kad kai kuriose šalyse žmonėms parduodami prastesnės kokybės maisto produktai, nors jų pakuotės ir prekių ženklai visose šalyse vienodi.

Turime suteikti nacionalinėms valdžios institucijoms priemonių nutraukti bet kokią neteisėtą praktiką, kad ir kur ji būtų taikoma“, – savo pranešime apie Sąjungos padėtį sakė Komisijos Pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris.

Komisijos narė V. Jourova vasario 2 d. paskelbė, kad bendroji produktų tyrimo metodika bus baigta iki šių metų balandžio. Ją rengia Europos Komisijos jungtinis tyrimų centras, padedamas bent 16 valstybių narių bei kitų suinteresuotųjų šalių. Jau gegužę valstybės narės galės pradėti vykdyti koordinuojamą tyrimų programą. Cheminiu ir jusliniu metodais bus tiriami bendrojo krepšelio produktų, kuriais prekiaujama daugelyje valstybių narių, sudėtis. Pirmuosius tyrimo rezultatus numatoma pateikti iki 2018 m. galo.

Komisijos narė V. Jourova sakė: „Tęsiame savo numatytus darbus ir ketiname galiausiai užbaigti šį dvejopų kokybės standartų reikalą. Kartu dirba 16 valstybių narių. Tai rodo, jog tai anaiptol nėra vien Europos Rytų ir Vakarų skirtumo problema ir kad ją spręsime drauge. Teisinė ES vartotojų teisių reforma, rinkinys „Naujos galimybės vartotojams“, kurį ketiname pateikti balandį, įmones turėtų dar labiau atgrasyti nuo vartotojų klaidino. Labai daug priklauso ir nuo pačių vartotojų. Jie neturėtų pirkti produktų, kuriuos mano esant prastesnės kokybės. Taip pat ir gamintojus raginu atsižvelgti į vartotojų lūkesčius ir visoje ES tiekti vienodos kokybės produktus.“

Praeitų metų rugsėjį Komisija paskelbė ES maisto produktų ir vartotojų apsaugos teisės aktų taikymo ir jų vykdymo užtikrinimo gaires. Numatytas ir užtikrinimo priemonių valstybėse narėse finansavimas. Komisijos narė V. Jourova kelis kartus susitiko su gamintojų atstovais ir prašė liautis gaminus skirtingos kokybės produktus, nes jie neatitinka specifinių rinkos reikalavimų. Kai kurie gamintojai jau ėmėsi pertvarkyti savo gamybą, kad visoje ES galėtų tiekti vienodos kokybės produktus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: