Guy Verhofstadt © Martin Kraft nuotr. / Wikimedia Commons

Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueiga šiandien paskyrė Liberalų ir demokratų aljanso frakcijos vadovą iš Belgijos Guy Verhofstadtą Parlamento atstovu galimose derybose dėl Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES.

Europos Komisija savo derybininku dėl „Brexit“ yra paskyrusi Michelį Barnier. EP atstovas G. Verhofstadtas įpareigotas užtikrinti, kad Parlamento pirmininkas ir frakcijų vadovai (kurie sudaro Pirmininkų sueigą) būtų visapusiškai informuoti apie galimų derybų eigą, taip pat padėti parengti EP poziciją derybose, glaudžiai konsultuojantis su Pirmininkų sueiga bei EP Konstitucinių reikalų komitetu.

Oficialios derybos dėl JK išstojimo sąlygų prasidėtų tuo atveju, jei ši šalis oficialiai praneštų apie savo sprendimą išstoti iš ES, remdamasi 50-uoju ES sutarties straipsniu. Derybininkams parengus susitarimo dėl išstojimo sąlygų projektą, Europos Parlamentas turės dėl jo sprendžiamąjį balsą.

Ekspertų teigimu, jei Jungtinė Karalystė, nebūdama ES narė norės naudotis bendrosios rinkos teikiamais privalumais, kaip, pavyzdžiui, Norvegija ar Šveicarija, įnašai į ES biuždetą nors ir šiek tiek sumažės, bet jų nebus išvengta. Pavyzdžiui, Norvegijos įnašas 2011-aisiais sudarė 106 svarus nuo žmogaus per metus, Jungtinės Karalystės – 128.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: