Dainiaus Radzevičiaus asmeninio archyvo nuotr.

Informatoriai atlieka svarbų vaidmenį atskleidžiant su ES lėšų naudojimu susijusią korupciją ir sukčiavimą, todėl labai svarbu juos tinkamai apsaugoti, taip pat skatinti atskaitomybės ir sąžiningumo kultūrą valstybinėse bei privačiose institucijose. Tai pažymėjo Europos Parlamentas (EP), antradienį pasiūlęs nedelsiant parengti veiksmingą Europos informatorių apsaugos programą, kuri būtų taikoma ir tiriamiesiems žurnalistams.

Europos Komisija raginama dar šiemet pasiūlyti teisės aktą dėl „veiksmingos ir visapusės Europos informatorių apsaugos programos“, kuri apimtų bendroves, valstybės įstaigas ir nepelno organizacijas ir kuri padėtų užtikrinti tinkamą ES lėšų naudojimą. Savo ruožtu europarlamentarai ragina tas ES šalis, kurios dar nėra patvirtinusios teisinių informatorių apsaugos principų, kuo greičiau tai padaryti.

Kartu siūloma sukurti nepriklausomą ES informacijos rinkimo biurą su padaliniais Sąjungos valstybėse, kuris padėtų informatoriams atskleisti turimą informaciją apie galimus ES finansinių interesų pažeidimus, apsaugant jų konfidencialumą. Kol šis biuras bus įsteigtas, siūloma sukurti specialų Europos Parlamento padalinį, kuris galėtų priimti tokius informatorių pranešimus ir padėtų juos apsaugoti.

Savo ruožtu Parlamentas „pabrėžia tiriamosios žurnalistikos svarbą“ ir ragina naujuoju teisės aktu užtikrinti tiriamosios žurnalistikos atstovams „tokią pačią apsaugą kaip ir informatoriams“. „Valdžios institucijos neturėtų riboti ar mažinti informatorių ir žurnalistų gebėjimų dokumentuose užfiksuoti nelegalias, neteisėtas ar žalingas praktikas ir [jas] atskleisti, nes geranoriškas tokios informacijos atskleidimas ir viešasis interesas yra prioritetas“, – pažymi europarlamentarai. Jie ragina valstybes nekriminalizuoti informatorių veiksmų atskleidžiant neteisėtą ES lėšų naudojimą, taip pat „užtikrinti, kad už bet kokius represinius veiksmus informatorių atžvilgiu būtų atitinkamai baudžiama“.

„Galbūt informatoriai ES institucijose yra pakankamai apsaugoti, tačiau tiriamieji žurnalistai ir pažeidimus atskleidžiantys piliečiai savo valstybėse rizikuoja atsidurti teismuose. Prisiminkime „Luxleaks“ skandalo informatorių, pranešusį apie didžiulių korporacijų mokesčių vengimo schemas. Todėl siūlome ES mastu sustiprinti ir suvienodinti informatorių, pranešančių apie neteisėtą ES lėšų naudojimą, apsaugą“, – pažymėjo EP pranešėjas Dennis de Jong (Europos vieningieji kairieji, Nyderlandai).

Rezoliucijai pritarė 607 europarlamentarai, nepritarė 16, o susilaikė 70.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: