© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ekspertai vis dažniau Japoniją įspėja apie ,,prarastąją kartą“. ,,Japonijos ekonomika vis blogėja, ir daugėja neturtingų žmonių, ypač kenčia vienišos motinos.“ sakė Yukiko Tokumaru, kuris rūpinasi vaikų skurdo klausimais Osaka ir vykdo nevyriausybinės organizacijos veiklą, kuri padeda aprūpinti šeimų poreikius.

Netinkami sprendimai ir gėda, kad vienišos motinos susiduria su skurdu. Japonija būtent ta valstybė, kuri bando slėpti savo situaciją. Viename iš brangiausių miestų pasaulyje gyvenanti moteris dirba už mažą užmokestį biure ir turi sukrapštyti pragyvenimui sau ir savo mažamečiui sūnui. Yamada yra 38 metų, ir ji viena iš vienišų motinų, kurios kovoja su skurdu ir badu. Oficialiais duomenimis Japonijoje puse vienišų tėvų gyvena skurde. Bet ekspertai teigia, jog tikriausiai situacija yra dar blogesnė, negu skaičiai rodo.

Daug Japonijos vienišų moterų yra bedarbės arba vis dar gyvena kartu su tėvais. ,,Tokiu būdu skurdas yra paslėptas.“- teigia Aya Abe, profesorė iš Tokijo metropoliteno universiteto, kuris specializuojasi skurdo problemose šalyje. Šalis susidūrė su mažėjančia darbo jėga ir ekonomikos stagnacija. Japonijos premjeras Shinzo Abe bandė padidinti moterų vaidmenį darbo rinkoje per pastaruosius metus, tačiau daugelis ekspertų teigia, kad jo požiūris yra daugiau kalbėti negu imtis veiksmų. ,,Premjeras sakė, kad jis nori matyti tokią visuomenę, kurioje moterys galėtų rodyti savo potencialą, ir vienišos motinos turėtų dirbti visu pajėgumu.“- pasakoja Chieko Akaishi, vienišų motinų forumo savininkas. ,,Kur dabar dingo tas noras, Abe?“

Šešiasdešimt procentų dirbančių moterų turi tik laikinus darbus ir nesusikuria finansinės apsaugos. Laikiniems darbuotojams dažniausiai mokama beveik 40% mažiau nei nuolatiniams darbuotojams. Ne pelno siekianti organizacija ,,Waku Waku“ teikia nemokamas paslaugas mažai pajamų gaunantiems Tokijo rajone gyvenantiems tėvams. Maždaug dvi naktis per savaitę ji organizacija maitina daugiau kaip 50 vaikų vietos namuose ar šventyklose. Ši programa yra gyvybiškai svarbi vienišiems tėvams ir jų vaikams.

Daugiau nei 80% visų skyrybų buvo atliktos be teisinių konsultacijų, ir dauguma moterų negauna vaiko paramos. Be šios finansinės paramos, moterys gali remtis tik valstybės mažomis išmokomis. Kai pokyčiai vyksta lėtai, tam tikros valdžios institucijos galėtų padaryti kur kas daugiau siekiant padėti vienišoms motinoms. Japonija yra laikoma kaip stiprios ekonominės galios valstybe, tačiau į vaikus žiūrima labai neutraliai.

Iki šiol japonų visuomenėje vienišų moterų padėtis neaptarinėjama. Svarbu spręsti klausimą didinant visuomenės sąmoningumą tokiu mastu, kad priversti vyriausybę įgyvendinti pažadus bei imtis geresnių priemonių.

Skurdo ekspertė Aya Abe teigia, kad bus pernelyg ilgas darbas prie rinkos gerinimo pokyčių. Didinant socialinės paramos sumą, mažės švietimo išlaidos. Todėl Japonijos vienišoms mamoms teks toliau kovoti dėl savo teisių į geresnį gyvenimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: