© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį savo įsaku įves kelias priemones, turinčias sumažinti šalį krečiantį ginkluotą smurtą, apeidamas Kongresą ir pradėdamas įnirtingą politinę kovą 2016-aisiais – rinkimų metais.

Savo paskutinius metus Baltuosiuose rūmuose pradėdamas ryžtinga vykdomosios valdžios demonstracija, B.Obama ignoruos respublikonų dominuojamo Kongreso pasipriešinimą ir atliks virtinę vienašališkų žingsnių, siekdamas sureguliuoti šaunamųjų ginklų pardavimo tvarką.

Generalinė prokurorė Loretta Lynch (Loreta Linč) sakė, kad prezidentas nustatys griežtesnes taisykles norintiems registruotis ginklų pardavėjais, sumažins spragas, leidžiančias pirkėjams išvengti biografijos tikrinimų, taip pat suduos smūgį “šiaudinių pirkimų” schemoms, kai asmenys ginklus įsigyja per tarpininkus.

B.Obama paskelbs naująsias priemones, kurias respublikonai, ginklų gamintojai ir šauliai entuziastai jau pasmerkė kaip konstitucijos garantuojamos laisvės suvaržymą, antradienį Baltųjų rūmų Rytiniame kambaryje.

Ginkluotas smurtas Amerikoje kasmet nusineša apie 30 tūkst. žmonių gyvybių, nors dauguma tų aukų yra savižudžiai.

Per septynerius metus prezidento poste B.Obama ne kartą reiškė nusivylimą dėl Kongreso atsisakymo sugriežtinti ginklų kontrolę – ypač po moksleivių žudynių Konektikute, tikinčiųjų – vienoje Pietų Karolinos bažnyčioje ir žiūrovų – Kolorado kino teatre.

Vis dėlto nebus įvestas visuotinis ginklų savininkų duomenų tikrinimas, taip pat nebus imtasi registruoti arba surinkti bent dalį iš maždaug 300 mln. šaunamųjų ginklų, kurie, kaip manoma, yra pasklidę Jungtinėse Valstijose, nors griežtesnės ginklų kontrolės šalininkai sako, kad tai yra būtina padaryti.

B.Obama pripažino, kad jo įsakai “neišspręs kiekvieno smurtinio nusikaltimo šioje šalyje. Nesitikiu užkirsti kelio kiekvienoms masinėms šaudynėms. Nesitikiu užtikrinti, kad nei vienas ginklas nepateks į nusikaltėlio rankas”.

Tačiau tai “potencialiai išgelbės gyvybių šioje šalyje” ir apsaugos dalį šeimų nuo sielvarto, pridūrė jis.

Kita vertus, netgi imdamasis ribotų priemonių, B.Obama prisiims didelę politinę ir teisinę riziką, veikdamas vienašališkai ir prieš Kongreso valią.

Respublikonai, kontroliuojantys abejus Kongreso rūmus, laiko save ginklų savininkų teisių gynėjais. Šaunamųjų ginklų savininkai sudaro didelę rinkėjų dalį daugelyje regionų, kuriuose gali spręstis 2016-ųjų prezidento ir Kongreso rinkimų baigtis.

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajenas) pirmadienį kaltino B.Obamą polinkiu “nuvertinti” amerikiečius, kurie brangina konstitucijos užtikrinamą teisę turėti ginklų.

“Mums visiems skaudu dėl pastarųjų žiaurumų mūsų šalyje, bet jokie pokyčiai, kuriuos prezidentas, kaip pranešama, svarsto, nebūtų užkirtę jiems kelio, – pabrėžė P.Ryanas. – Nuolat matydavome, kad tuos išpuolius pagrindžianti priežastis buvo psichikos sutrikimai.”

Apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių pritartų griežtesnei ginklų kontrolei. Vis dėlto šis palaikymas pastaruoju metu sumažėjo, iškilus nuogąstavimams dėl džihadistų judėjimo “Islamo valstybė” grėsmės ir platesnės terorizmo grėsmės.

Prieš paskelbdamas tas priemones B.Obama tvirtino, kad jos “visiškai atitiks mano teisinius įgaliojimus”.

Tačiau dėl panašių B.Obamos pastangų savo įsakais ištraukti iš šešėlio milijonus neteisėtų migrantų, apsaugant juos nuo deportacijos, buvo iškelta virtinė bylų, o kai kurių svarbiausių prezidento politikos tikslų įgyvendinimas priklausys nuo Aukščiausiojo Teismo sprendimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: