© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį paskelbs savo kandidatą, kuris turėtų pakeisti Chucką Hagelį (Čaką Heigelį) Pentagono vadovo poste, pranešė Baltieji rūmai.

Pagrindiniu favoritu laikomas Ashtonas Carteris (Aštonas Karteris) – buvęs ankstesnio gynybos sekretoriaus Leono Panettos (Leono Panetos) pavaduotojas, dirbęs tame poste nuo 2011-ųjų spalio iki 2013-ųjų gruodžio.

Nors nepatvirtino, kad naujuoju gynybos sekretoriumi bus siūloma tapti šiam kandidatui, Baltieji rūmai gyrė A.Carterio “išsamų supratimą” apie Pentagono vidinį darbą, taip pat priminė, kad Senatas vienbalsiai palaikė jo paskyrimą antruoju pagal rangą Gynybos departamento pareigūnu 2011 metais.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) pareiškė: “Iš tiesų tai prezidento kandidatas, ir jis jį paskelbs rytoj.”

Dabartinis Pentagono vadovas Ch.Hagelis apie savo atsistatydinimą paskelbė praeitą mėnesį. Pareigūnai privačiai yra sakę, kad jis buvo priverstas pasitraukti, kai neteko Baltųjų rūmų pasitikėjimo, Jungtinėms Valstijoms įsitraukus į aviacijos smūgių kampaniją prieš džihadistų judėjimą “Islamo valstybė” Irake ir Sirijoje.

Per ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją Ch.Hagelis atmetė pareiškimus, kad jis buvo priverstas palikti postą, ir tikino, kad tai buvo padaryta pagal abipusį susitarimą su prezidentu.

“Abu padarėme išvadą, jog aš manau, kad šaliai geriausiai pasitarnautų nauja vadovybė”, – Ch.Hagelis sakė per pirmąją spaudos konferenciją po pranešimo apie būsimą atsistatydinimą.

“Tačiau manau, jog taip pat reikia žinoti, kada pasitraukti”, – pridūrė jis.

60-metis A.Carteris yra įgijęs aukštųjų technologijų ginkluotės ir karinių biudžetų eksperto reputaciją, vaizduodamas save kaip reformų šalininką, nusiteikusį padidinti milžiniško Pentagono biurokratinio aparato veiksmingumą.

Tačiau jis turi mažiau patirties prižiūrėti karines strategijas ir niekada netarnavo kariuomenėje – kitaip negu Ch.Hagelis, kuris buvo sužeistas Vietnamo kare.

Kai A.Carteris atsistatydino praeitais metais, pareigūnai neigė pranešimus, jog jis konfrontavo su Ch.Hageliu.

Buvusi trečioji aukščiausio rango Pentagono pareigūnė Michele Flournoy (Mišel Flurnoi) atsisakė galimybės siekti gynybos sekretoriaus posto ir tapti pirmąja Amerikos kariuomenės vadove. Ji aiškino šį sprendimą priėmusi dėl šeimos priežasčių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: