© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje žmonių, dėl nepalankių sąlygų palikusių gimtinę, skaičius per 20 metų pasiekė 65,6 mln., rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys. Iš jų net 22,5 mln. yra pabėgėliai ir daugiau kaip pusė – vaikai iki 18 metų. Siekdami atkreipti dėmesį į šiuos nepatogius skaičius, Lietuvos moksleiviai prisijungė prie tarptautinės JT organizuojamos iniciatyvos keičiant požiūrį į pabėgėlius ir migrantus.

Minint rugsėjo 21 d. vykstančią Tarptautinę Taikos dieną, 193 JT narės visame pasaulyje prisideda prie „Together“ iniciatyvos ir organizuoja šiai dienai skirtus renginius, kurių tikslas – keisti požiūrį į pabėgėlius ir migrantus, stiprinti priimančiųjų šalių, bendruomenių, pabėgėlių ir imigrantų sutarimą. Pirmąkart prie „Together“ iniciatyvos prisijungia ir Lietuvos moksleiviai.

„Imigrantai ir pabėgėliai yra labai aktuali šių dienų tema. Statistika rodo, kad tokių žmonių skaičius, kurie dėl karinių konfliktų, persekiojimų ir žmogaus teisių pažeidimų turi palikti gimtinę, kasmet vis auga. Jie gimtinėje priverstinai palieka būstus, šeimos narius ir patenka į visai kitą kultūrą, kurioje tikru iššūkiu tampa prisitaikyti ir iš naujo pradėti gyvenimą. Tokiems žmonėms labai sunku ir psichologiškai, kai vietiniai į atvykėlius žiūri neigiamai, jų prisivengia ir neįsileidžia į socialinį gyvenimą. Iniciatyva norime parodyti, kad šią problemą supranta ir Lietuvos vaikai, kurie kviečia visus keisti požiūrį į pabėgėlius, gerbti vieni kitų skirtumus ir skleisti taikos bei laisvės idėjas“, – sako Edita Rabizaitė, vienos iš iniciatorių mokyklų Kauno Kazio Griniaus progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

Lietuvoje iniciatyvoje dalyvavo per 200 moksleivių

Šiais metais Lietuvos moksleiviai pirmąkart prisijungė prie tarptautinė iniciatyvos „Visi kartu“ (angl. „Together“). Projektą inicijavo Kauno užsienio kalbų metodinės grupės, kurių iniciatyvą palaikė Švietimo skyrius, Kauno savivaldybės administracija, ragindama prisijungti ir kitas šalies  mokymo įstaigas. Kauniečių paraginti projekte dalyvavo ir moksleiviai iš Tolimųjų Rytų bei Azijos. Dalyviai, naudodami kompiuterines programas, turėjo sukurti plakatus, kuriuose būtų šūkis viena iš užsienio kalbų, skatinantis visuomenę padėti pabėgėliams, toleruoti ir suprasti kitų kultūrų atstovus.

Pabegeliai 3

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Šios iniciatyvos idėja buvo išgryninta Kauno mieste apjungiant visų užsienio kalbų mokytojus ir jų mokinius,  išreiškiant solidarumą tarp įvairiakalbių grupių, siekiant iškelti ir aktualizuoti pabėgėlių situaciją šiandien. Nuostatai iniciatyvoje dalyvaujančioms mokykloms buvo pateikti keliomis užsienio kalbomis, šūkio pradžia pritaikyta kiekvienai užsienio kalbų grupei, suprantama įvairaus amžiaus vaikams. Patys jauniausi iniciatyvos dalyviai antrokai, o vyriausieji – gimnazijų moksleiviai. Iniciatyva savo forma buvo artima šiuolaikiniams mokiniams, todėl sulaukėme gana aktyvaus jų dalyvavimo“, – teigia Dileta Tindžiulienė, Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė.

Darbais moksleiviai dalinosi socialiniame tinkle „Facebook“. Iš viso užfiksuota per 100 plakatų su šūkiais, prie kurių rengimo prisidėjo daugiau nei 200 moksleivių. Savo šūkiuose moksleiviai akcentavo taikos, laisvės, lygybės idėjas, pavyzdžiui: „Visi kartu galime išvalyti pasaulį nuo rasizmo, homofobijos ir ksenofobijos“ ar „Visi kartu galime nugalėti iššūkius gilius kaip vandenynas ir aukštus kaip dangus“.

Per du dešimtmečius – dvigubai daugiau ištremtų

JT Pabėgėlių agentūros duomenimis, per pastaruosius du dešimtmečius dėl susidariusių nepalankių aplinkybių gimtinę turėjusių palikti žmonių skaičius augo beveik dvigubai – nuo 33,9 mln. 1997 m. iki 65,6 mln. 2016 m. pabaigoje. Praėjusiais metais maždaug 20 žmonių per minutę arba 10,3 mln. per metus buvo ištremti iš savo gyvenamosios vietos dėl karinių konfliktų, žmogaus teisių pažeidimų ir persekiojimų.

Per du dešimtmečius ištremtų žmonių net trečdalį sudaro 22,5 mln. pabėgėlių. Iš jų daugiau kaip pusė yra vaikai iki 18 metų, o absoliuti dauguma pabėgėlių atkeliavo iš trijų valstybių – Sirijos, Afganistano ir Pietų Sudano.

Pabegeliai 2

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tarp dešimties daugiausia pabėgėlių priglaudusių šalių tik trys yra iš Europos ir jau trečius metus iš eilės daugiausia jų į savo šalį yra įsileidusi Turkija (2,9 mln.), Pakistanas (1,4 mln.), Lebanonas (1 mln.) ir Iranas (980 tūkst.). Palyginus su šiomis šalimis, Lietuvoje pabėgėlių skaičius nedidelis: 1997 -2015 m. šalis priėmė apie 1000 tokių asmenų, per 2016 m. – 168.

Pagal žemynus daugiausia pabėgėlių priglaudė Europa ir Afrika – daugiau nei po 5 milijonus. Šiaurės ir Pietų Amerikoje šis skaičius yra 10 kartų mažesnis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: