© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jeanas-Marie Le Penas (Žanas Mari Le Penas), Prancūzijos Nacionalinio fronto įkūrėjas, pirmadienį pareiškė nusprendęs nebedalyvauti vietos rinkimuose po kivirčo su dukterimi, kuri dabar vadovauja šiai šalies kraštutinei dešiniajai partijai.

J.-M.Le Penas užsitraukė savo dukros Marine Le Pen (Marin Le Pen) įtūžį po to, kai keliskart pakartojo tvirtinimą, jog nacistų dujų kameros esančios tik “istorijos detalė” ir mėgino teisinti Prancūzijos Antrojo pasaulinio karo laikų lyderį Philippe’ą Petainą (Filipą Peteną), kuris kolaboravo su naciais.

Komentuodama tokius tėvo pasisakymus M.Le Pen pareiškė, kad tai “politinė savižudybė” ir kad ji nerems jo kandidatūros rinkimuose.

Šalies žurnalui “Le Figaro Magazine” J.-M.Le Penas pareiškė atsisakęs ketinimo balotiruotis viename pietryčių Prancūzijos regione, nors ir manosi “esąs geriausias Nacionalinio fronto kandidatas”.

Tačiau 86 metų politikas veteranas toli gražu neketina be mūšio pasiduoti savo dukrai, kuri mėgina atsikratyti rasistinio ir antisemitinio įvaizdžio, siejamo su Nacionaliniu frontu ir atstumiančio nuo jo potencialius rinkėjus.

Paklaustas “Le Figaro Magazine”, kas turėtų balotiruotis vietoje jo, buvęs desantininkas atsakė, kad geriausias pasirinkimas būtų jo 25 metų vaikaitė Marion Marechal-Le Pen (Marion Marešal-Le Pen), kylanti partijos žvaigždė, kurios pažiūros socialiniais klausimais yra laikomos konservatyvesnėmis už jos tetos Marine Le Pen.

“Jeigu ji sutiks, tai, manau, ji galės eiti pirma labai gero (kandidatų) sąrašo priekyje. Ji tikrai geriausia, nenoriu sakyti, kad po manęs, bet ji geriausia”, – sakė jis žurnalui.

“Jei turiu pasiaukoti už (FN) judėjimo ateitį, tai neturiu būti tas, kas kenkia”, – sakė jis, akivaizdžiai omenyje turėdamas Marine.

Jeanas-Marie anksčiau tikino nepasitrauksiąs ramiai ir sakė, kad dukra “pašovė save į koją”.

Jo pasirinkta įpėdinė Marion, kitos jo dukros Yann (Jan) atžala, kol kas niekaip neįsivėlė į senelio ir tetos kivirčą, nors išsakė savo nepritarimą J.-M.Le Peno komentarams apie Holokaustą.

Vis dėlto kai kurie politinės scenos stebėtojai neatmetė galimybės, jog Nacionalinio fronto lyderių kivirčas tėra taktinė “gero ir blogo policininko” strategija – Jeanas-Marie šokiruoja, o Marine jam atsikerta, įtvirtindama savo, kaip santykinai nuosaikios politikės, įvaizdį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: