Skurdas ir galimybių užsitikrinti gerovę nebuvimas sudaro sąlygas plisti moderniai vergovei. J-pics.info nuotr./Flickr.com

Metų pradžioje pasirodė trečiasis Tarptautinis vergovės indeksas. Jis atskleidė, kad šiuo metu pasaulyje modernioje vergovėje gyvena beveik 46 milijonai žmonių. Įvertinus daugiau nei pusantro šimto valstybių, Lietuva atrodo palyginus neblogai.

Australijos žmogaus teisių ir filantropų organizacija „Walk Free Foundation“, sudarydama 2016-ųjų indeksą, analizavo problemos mastą, kokie faktoriai paaiškina ar prognozuoja modernios vergovės plitimą, kokiais būdais valstybės kovoja su šia problema. Daugiausiai dėmesio kreipta į civilinę ir politinę gyventojų apsaugą, socialines, sveikatos ir ekonomines teises, asmenų saugumą ir konfliktus bei pabėgėlių padėtį.

Skirtingos šalys, apibrėždamos modernią vergovę, naudoja įvairius terminus. Į šią kategoriją įeina vergovė tradicine prasme, tokios veiklos kaip prekyba žmonėmis, priverstinis darbas ir santuokos, vaikų išnaudojimas, skolos vergovė. Tyrime ši sąvoka nurodo situaciją, kuomet asmuo yra išnaudojamas ir negali ištrūkti dėl grasinimų, smurto, prievartos ar apgaulės. Pavyzdžiui, gali būti atimami žmonių pasai, grasinama jiems patiems ar jų šeimos nariams.

Analizuojant, kiek gyventojų susiduria su moderne vergove, indekse išskirti du vertinimo būdai. Šalys grupuotos pagal vergovėje gyvenančiųjų dalį nuo visų gyventojų ir bendrą jų skaičių.

Šalys, kuriose modernioji vergovė labiausiai paplitusi procentiškai:

1.       Šiaurės Korėja, 4,37 proc.
2.       Uzbekistano Respublika, 3,97 proc.
3.       Kambodža, 1,65 proc.
4.       Indija, 1,40 proc.
5.       Kataras, 1,36 proc.

Mažiausiai:

1.       Liuksemburgas, 0,02 proc.
2.       Naujoji Zelandija, 0,02 proc.
3.       Airija, 0,02 proc.
4.       Norvegija, 0,02 proc.
5.       Danija, 0,02 proc.

Tokia pati proporcija apskaičiuota ir Šveicarijoje, Austrijoje, Švedijoje, Belgijoje, Australijoje, Kanadoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Vokietijoje, JAV.

Šalys, kuriose modernioji vergovė labiausiai paplitusi pagal gyventojų skaičių:

1.       Indija, apie 18,3 mln.
2.       Kinijos Liaudies Respublika, apie 3,4 mln.
3.       Pakistanas, apie 2,1 mln.
4.       Bangladešas, apie 1,5 mln.
5.       Uzbekistano Respublika 1,2 mln.

Mažiausiai:

1.       Liuksemburgas, 100 žmonių,
2.       Islandija 400 žmonių,
3.       Barbadosas 600 žmonių,
4.       Naujoji Zelandija, 800 žmonių,
5.       Airija, 800 žmonių.

„Walk Free Foundation“ sureitingavo ir labiausiai su modernia vergyste kovojančias valstybes. Tai Nyderlandų Karalystė, JAV, Jungtinė Karalystė, Švedija ir Australija. Pasyviausiai veiksmų imasi Šiaurės Korėja, Iranas, Eritrėja, Pusiaujo Gvinėja, Honkongas.

Mažiausiai modernioji vergija paplitusi Europoje, tačiau žemynas išlieka prekybos žmonėmis, priverstinio darbo ir seksualinio išnaudojimo tikslu. Padidėjus pabėgėlių srautui, tokie klausimai tampa ypač aktualūs, nes šie asmenys gali tapti lengvu nusikalstamų grupuočių taikiniu. Pagal Eurostato duomenis, ES piliečiai žemyne sudaro 65 proc. prekybos žmonėmis aukų. Šie asmenys dažniausiai kilę iš Rytų Europos įskaitant tokias šalis kaip Rumunija, Bulgarija, Lietuva ir Slovakija. Beveik 80 proc. prekybos žmonėms aukų – moterys, daugiausiai jų – seksualiai išnaudojamos rumunės.

Lietuvos rodikliai šiame kontekste panašūs į kitų Baltijos valstybių. Procentaliai modernioje vergovėje atsidūrę 0,4 proc. gyventojų (Lietuvoje – 11, 8 tūkst. Latvijoje – 8 tūkst., Estijoje – 5,3 tūkst. žmonių). Reitinguojant nuo blogiausių sąlygų iki geriausių, Lietuva yra 107–oje vietoje. Iš viso vertintos 167 valstybės, tad galima teigti, kad Lietuvoje situacija geresnė nei vidutinė.

Skurdas ir galimybių užsitikrinti gerovę nebuvimas sudaro sąlygas plisti moderniai vergovei. Prie šio reiškinio prisideda ir sudėtingesni išnaudojimą skatinantys veiksniai, tokie kaip ksenofobija, klasių ar kastų sistema, patriarchalumas ir diskriminuojančių lyčių normų įtvirtinimas. Nepakantumas etninėms mažumoms kiekviename kontinente migrantus įkalina nežmoniškose darbo sąlygose. Moterų seksualumo kontrolė veda prie priverstinių santuokų ir nelegalios prostitucijos. Hierarchinėse sąrangose gyvenančiose visuomenėse populiaru išnaudoti jaunesnius jos narius.

Matuodami Tarptautinės vergovės indeksą, sudarytojai atliko tarptautines apklausas, kuriose dalyvavo per 42 tūkst. žmonių. Indekso metodologija dar tobulinama. Kartais ji sulaukia kritikos dėl to, kad kai kurioms šalims įvertinti naudotos apklausos, atliktos kitoje valstybėje. Priklausomai nuo pasirinktų kriterijų, modernioje vergovėje gyvenančių asmenų skaičius gali skirtis. Pavyzdžiui, Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, priverstinį darbą dirbančių ar kitaip išnaudojamų žmonių yra 21 mln.

Susipažinti su Tarptautinės vergovės indeksu galite čia.

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: