© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Draudimas vairuoti moterims Saudo Arabijoje buvo panaikintas, karaliaus Mohammedo Bin Salman įsakymu. Šios ilgą laiką vykdytos politikos nutraukimas buvo tapęs moterų prislėgimo karalystėje simboliu. Įstatymas buvo paskelbtas karališkuoju dekretu ir transliuojamas tiesiogiai televizijos kanalais, o taip pat ir viename žiniasklaidos renginių Vašingtone. Šis turėtų įsigalioti kitų metų birželio mėnesį, tačiau jau dabar už šio nutarimo įgyvendinimą atsakingas komitetas per 30 dienų turi pateikti visą projekto įgyvendinimo programą. Šio įstatymo panaikinimas svarbus ir ryžtingas žingsnis valstybei padėsiantis jai susilyginti su kitomis pasaulio šalimis. Saudo Arabija buvo likusi vienintelė valstybė draudusi moterims vairuoti. Ilgą laiką tokį sprendimą ši grindė religiniais įsitikinimais, tačiau ilgainiui buvo išjuokta likusių pasaulio šalių.

Draudimo vairuoti moterims panaikinimas Saudo Arabijoje yra tarsi pergalė po taip ilgai trukusių viešų protestų, sukilimų, internete talpinamų vaizdo įrašų, kuriuose įstatymams nepaklususios moterys sėdosi prie automobilio vairo ir išvažiavo į miesto gatves. Dar 1990 m. Madeha al-Ajroush ir dar 46 už dailiosios lyties teises kovojusios aktyvistės atleido savo vairuotojus ir surengė viešą protestą ,kai pervažiavo per sostinę Rijadą. Daugelis sukilime dalyvavusių moterų tokiu būdu prarado darbus, buvo viešai pasmerktos šalies laikraščiuose, tačiau išreiškė nesutikimą su galiojančiais įstatymais ir pradėjo kovą už savo teises

„Tai nuostabu“ – pergalingu balsu ištarė Saudo Arabijos universiteto profesorė Fawziah al-Bakr, viena iš tame sukilime dalyvavusių aktyvisčių, kai išgirdo apie Saudo Arabijos vyriausybės priimtą įstatymą. „Jos laukė taip ilgai, tačiau pergalinga diena pagaliau išaušo“.

Daug moterų buvo areštuotos ir įkalintos, kad pasiektų šio draudimo panaikinimą: Manal al-Sarif buvo sugauta vairuojant 2011 m. gegužę ir kalėjime praleido 9 dienas. Dar viena aktyviai už moterų teises Saudo Arabijoje kovojusi moteris Loujain al-Hathloul net 43 dienas praleido nelaisvėje po to kai 2014 m. bandė įvažiuoti į Saudo Arabiją iš Junginių Arabų Emyratų. Šiandien jos švenčia pergalę ir džiaugiasi, kad žengtas pirmas, bet itin didelis žingsnis, kad moterys pagaliau galėtų pradėti pačios valdyti savo gyvenimus.

Moterys dėl vairuotojų pažymėjimų galės kreiptis net ir negavusios vyriškos lyties globėjo leidimo. Tiesa taisyklės, ribojančios dailiosios lyties atstovių teises ir reglamentuojančios joms reikalingą globą, vis dar išlieka labai tvirtos. Joms draudžiama be vyro sutikimo gauti darbą, atsidaryti sąskaitą banke, kreiptis dėl paso išdavimo. Moterys negali keliauti, ištekėti, prašyti skyrybų bei išlaikyti vaikų globos teisių iširus šeimai. 2016 m. pasaulio ekonomikos forumas parengė ataskaitą apie pasaulio valstybėse egzistuojantį lyčių lygybės skirtumą. Iš 144 šalių Saudo Arabija užėmė 141 vietą. Žemiau už ją buvo tik Sirija, Pakistanas ir Jemenas. Tai tik patvirtina tai, kad moterys vis dar išlieka antros klasės pilietės, kurių teisės Saudo Arabijoje griežtai apribotos.

Po to, kai karalius Mohammad bin Salman priėmė įstatymą leidžiantį vairuoti moterims, nemaža dalis Saudo Arabijos gyventojų ir gretimuose kraštuose įsikūrusių arabų išreiškė nepritarimą šiai reformai. Jie teigė, kad tai tik gudrus būdas nukreipti žmonių dėmesį nuo tokių klausimų, kaip žmonių teisių pažeidimai ir karas Jemene. Taip pat buvo paskelbtas anoniminis tekstas, raginantis kovoti prieš naujo įstatymo įgyvendinimą, nes tik taip galima apsisaugoti nuo epidemijų, svetimavimo ir kitų nelaimių,o tokiu būdu bus pažeistos griežtos lyčių segregacijos taisyklės. Į tokias visuomenėje atsiradusias reakcijas aukščiausioji Saudo Arabijos religinė tarnyba atsakė paprastai: „nėra religinių priežasčių užkirsti kelią moterims vairuoti transporto priemones“. Tuo tarpu žiniasklaidoje vyraujanti reakcija į šį sprendimą buvo palanki, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kad nepaisant šio draudimo panaikinimo, dar labai daug jų lieka galioti.

Saudo Arabijos vyriausybė priėmusį įstatymą leidžiantį moterims vairuoti patikino, kad tai prisidės prie ekonomikos gerinimo šalyje. Iki 2030 m. moterų dalyvavimą darbo rinkoje siekiama padidinti nuo 22% iki 30%.

Šiomis dienomis Saudo Arabijoje gyvenančioms moterims taikomi draudimai:

Pasirodyti viešumoje nevilkint laisvo, visą kūną dengiančio tradicinio apdaro – hidžabo.

Išsaugoti vaikų globą skyrybų atveju, jei mergaitei yra sukakę devyneri, o berniukui septyneri metai.

Pradėti nuosavą verslą negavus vyriškos lyties sutikimo. Moteris, norinti užsiimti asmenine veikla turi gauti leidimą ne mažiau nei iš dviejų vyrų.

Valgyti viešose maitinimosi įstaigose, kuriose nėra įrengtos specialios vietos pritaikytos šeimai.

Gauti teisingą bylos nagrinėjimą teisme. Moterų teisinė padėtis yra prilyginama nepilnamečiams todėl šių teisės yra itin apribotos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: