© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Malio sostinėje Bamake iš teroristų užgrobto viešbučio išvaduoti septyni Alžyro piliečiai, kariams šturmavus šį viešbutį, pranešė Alžyro užsienio reikalų ministras Ramtane Lamamra (Ramtanė Lamamra).

Išvaduoti šeši oficialios Alžyro delegacijos nariai, daugiausia diplomatai, ir vienas civilis, dirbęs vienoje prancūzų bendrovėje, taip anot naujienų agentūros APS, sakė R.Lamamra.

Kol kas nežinoma, ar viešbutyje “Radisson Blu” buvo daugiau alžyriečių, kai teroristai penktadienio rytą ėmė siautėti viešbutyje, paimdami įkaitais 170 svečių ir viešbučio personalo narių.

Alžyro ministras R.Lamamra, pažymėjęs, kad palaiko “pastovų ryšį” su savo kolega Malio ministru Abdoulaye Diopu (Abdulaje Diopu), pareiškė, jog Alžyras “griežtai smerkia visus teroro aktus bet kur ir bet kokiomis aplinkybėmis”.

Indijos užsienio reikalų ministerija socialiniame tinkle “Twitter” pranešė, kad išvaduota ir 20 Indijos piliečių.

“Gera naujiena! Visi 20 indų Bamako viešbutyje saugiai evakuoti. Mūsų ambasadorius Malyje tai patvirtino”, – parašė Indijos URM atstovas Vikas Swarupas (Vikas Svarupas).

Prancūzijos gynybos ministerija nurodė, kad prie minėto viešbučio dislokuotos prancūzų specialiosios pajėgos, atvykusios iš Burkina Faso, paprašius Malio valdžiai.

JAV specialiųjų operacijų kariai penktadienį Bamake padėjo išvaduoti mažiausiai šešis amerikiečius iš ištaigingo viešbučio, kurį yra užėmę įtariami islamistų kovotojai, pranešė JAV kariškiai.

“Nedidelė JAV pajėgų grupė padėjo civiliams pereiti į saugią vietą”, – sakė JAV karinės grupės Afrikoje atstovas pulkininkas Markas Cheadle’as (Markas Čydlas) žurnalistams Vašingtone, dar pridūręs, kad išvaduoti “mažiausiai šeši JAV piliečiai”.

Pasak vieno JAV pareigūno, Bamake per minėtą incidentą buvo maždaug 25 JAV kariškiai; tačiau jis neatsakė, ar ketinama į tą regioną siųsti papildomų JAV pajėgų.

Pasak Pentagono atstovės spaudai leitenantės pulkininkės Michelle Baldanza (Mišel Baldanzos), minimi JAV kariai priklauso specialiųjų operacijų daliniui “Forward-North” ir jie veikia kartu su “Vakarų Afrikos personalu”.

Ginkluoti užpuolikai penktadienį įsiveržė į prabangų 190 numerių viešbutį “Radisson Blu” Malio sostinėje Bamake apie 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku, atvykę automobiliu su diplomatiniais numeriais, kur pagrobė 170 svečių ir darbuotojų; būta pranešimų, kad žuvo mažiausiai trys žmonės.

Liudininkai minėjo “keliolika” užpuolikų, o saugumo pareigūnai kalbėjo apie du ar tris “džihadistus”.

Belgijos naujienų agentūra “Belga” pranešė, kad tarp žuvusiųjų Bamake yra Belgijos prancūzų bendruomenės parlamento narys Geoffrey Dieudonne (Žofrua Djedonas), atvykęs dalyvauti konferencijoje.

Lietuvos karys per įkaitų dramą Malyje, Vakarų Afrikoje, penktadienį buvo bazėje už kelių kilometrų nuo užgrobto viešbučio, jis nenukentėjo, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

“Bamake,Malio sostinėje,Europos Sąjungosmokymo misijoje tarnaujantis Lietuvos karys per įvykius nenukentėjo”, – skelbiama ministerijos interneto svetainėje.

ES Mokymo misijoje tarnauja iš viso trys Lietuvos kariai – judėjimo kontrolės specialistas štabe Bamake ir du instruktoriai Kulikore.

Ginkluoti užpuolikai į prabangų “Radisson Blu” viešbutį Malio sostinėje Bamake įsiveržė penktadienio rytą. Vėliau viešbutį šturmavo specialiosios pajėgos. Pranešama, kad viešbutyje rasta 18 žuvusiųjų kūnų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: