© Wikimedia Commons nuotr.

Austrijos prestižinis Zalcburgo universitetas po mirties atėmė garbės daktaro vardą iš Nobelio premijos laureato etnologo ir zoologo Konrado Lorenzo (Konrado Lorenco, 1903-1989) dėl jo nacistinės praeities.

Universitetas pacitavo K.Lorenzo 1938 metų prašymą priimti jį į nacių partiją, kuriame jis sako, kad “žinoma, kaip mokslininkas jis visada buvo nacionalsocialistas” ir, kad jo “gyvenimo darbas… yra tarnauti nacionalsocialistiniam mąstymui”.

K.Lorenzas kartu su vokiečiu Germanu Karlu von Frischu (Germanu Karlu fon Frišu) ir britu Nikolaasu Tinbergenu (Nikolasu Tinbergenu) 1973 metais gavo Nobelio medicinos ir fiziologijos premiją. 1983 metais mokslininkui buvo suteiktas Zalcburgo universiteto garbės daktaro vardas, tačiau tuomet apie jo nacistinę praeitį buvo nutylėta, sakoma universiteto pranešime.

Zalcburgo universitetas, kuris pernai nusprendė peržiūrėti suteiktus laipsnius, ketvirtadienį atėmė garbės daktaro vardą ir iš vokiečių teisininko, buvusio esesinininko Wolfgango Hefermehlio (Volfgango Hefermelio, 1906-2001).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: