© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV vadovaujamos oro atakos buvo kliudė vieną iš Mosulo pastatų. Atakos metu buvo detonuota Islamo valstybės sprogmenų talpykla. Srogimo metu žuvo daugiau nei 100 Irako civilių. Pagal JAV atliktą karinį tyrimą, kovo 17 dieną įvykusio incidento metu buvo nustatyta, kad sunaikinant slaptą Islamo pastatą buvo naudojama 500-svarų bomba.

Sprogimo metu žuvo du Islamo valstybės snaiperiai ir apie 105 civilių, įskaitant keturis sugriautus gretimus namų vakariniame Mosulo rajone. Taip pat trisdešimt šeši civiliai, kurie tariamai buvo nužudyti nėra įskaitomi į sąrašą dėl nepakankamų įrodymų nustatant jų buvimo vietą sprogimo metu. Po incidento, keletos dienų bėgyje daugiau nei 200 kūnai buvo ištraukti iš griuvėsių.

Ši oro ataka yra turbūt vienas iš kruviniausių civilinės avarijos incidentų per trijų metų trukmės oro kampanijos periodą, kovoje prieš Islamo valstybę Irake ir Sirijoje. Po visuomenės protestų dėl šio įvykio, JAV vadovaujama koalicija smarkiai sumažino lėktuvų maršrutus virš Mosulo.

Nustatant pastato griūties priežastis, tyrimas tai pat išsiaiškino, kad daugybė žuvusių šios oro atakos metu, buvo kviesti apsistoti šio pastato apatiniuose aukštuose.

JAV pajėgos ir Irako kariai nesilaikė apsaugos priemonių dėl masės civilių žmonių gyvenančių šiame pastate. Nors irakiečių žvalgai galėjo pastebėti tris dienas apie galimą oro ataką. Kovo 17 dieną JAV apmokyta kovos su terorizmu tarnyba planavo keltis į kaimynystę su Iraku. Iki to momento, JAV karinės pajėgos ir kiti orlaiviai buvo pastebėti Islamo valstybės kovotojų, kurie galėjo iškeldinti šeimas ir kitus civilius iš Mosul rajono, rinktis tinkamesnes apsaugas.

Valanda nuo atakos pradžios, Irako kariuomenės pradėjo kelti gaisrus antrojo pastato aukšte. Bet prašymas buvo vis tiek išduotas oro atakai, ir tai pat buvo pranešta irakiečiams apie busimą puolimą. JAV pajėgos pasirinko GPS vadovaujamai 500-pounds bombą, kuri savarankiškai pašalina pilotą. Būtent ši bomba buvo pasirinkta, nes galėjo patekti po pastato stogu ir taip sumažinti nuostolius.

Nustayta, jog pastate buvo daugybė Islamo valstybės sprogmenų, kurie sukėlė papildomus sprogimus ir taip padidino žalą Mosulo rajone. Majoras Joe Martin atstovaujantis JAV vadovaujamos koalicijos karių pajėgas teigia, kad jie reiškia užuojautą žmonėms, kurie buvo paveikti šio įvykio. ,,Koalicija apima kiekvieną įmanomą priemonę, siekiant apsaugoti civilius nuo galimos žalos. Geriausias būdas apsaugoti civilius yra nugalėti Islamo valstybę.“

JAV vadovaujama koalicija pripažino, jog per oro atakas Irake ir Sirijoje žuvo 352 civiliai. Šis skaičius, galimai yra labai konservatyvus. Teigiama, kad JAV vadovaujamų oro smūgių dviejose šalyse metu galėjo žūti daugiau nei 3000 civilių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: