Youtube vaizdo įrašo kadras

Praėjusių metų lapkritį Šiaurės Korėjos kareivis Oh Čong Song (ang. Oh Chong Song) ryžosi pabėgti iš totalitarinės valstybės. Pabėgimui pasirinkęs pavojingiausią ir labiausiai saugomą vietą, Demilitarizuotą Korėjos zoną, kareivis bėgo laisvės link. Pasienį saugantys kareiviai laidė į jį šūvius, pataikydami mažiausiai penkis kartus, tačiau jam vis dėlto pavyko pabėgti ir išgyventi. Praėjus metams nuo Korėjos pusiasalį sukrėtusio įvykio, buvęs Šiaurės Korėjos kareivis ryžosi duoti pirmąjį interviu, leidžiantį giliau pažvelgti į tai, ką išgyveno vienos uždariausių pasaulio valstybių, profesionalus kareivis.

Oh davė interviu japoniškam dienraščiui Sankei Šimbun (ang. Sankei Shimbun). Jie išleido vaizdo įrašą, kuriame šnekėjo vyras, turintis Šiaurės Korėjos akcentą. Įraše jo veidas nebuvo rodomas, tačiau interviu ėmę žunalistai patvirtino kareivio tapatybę.

Šiaurės Korėjos pabėgėlis pokalbio metu leido pažvelgti į pagrindinę priežastį, paskatinusią jį bėgti į pietų pusę ir rizikuoti būti nušautam. „Aš tikrai jaučiau, kad prasidės karas su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“ – teigė jis, kalbėdamas apie įtampą tarp JAV ir Šiaurės Korėjos.

Apie savo gyvenimą Oh papasakojo tiek, kad jo tėvas yra aukštą rangą užimantis vyresnysis generolas, todėl jo gyvenimas buvo ganėtinai patogus. Tačiau jis užaugo visiškai nesidomėdamas režimu ir jo skleidžiamomis ideologijomis. Jo teigimu, apytiksliai 80% jaunimo gyvena turėdami tokį patį nusistatymą.

Oh Čong Song didvyriškas pabėgimas 2017-tais metais greitai apskriejo pasaulį ir sukėlė susižavėjimo ir baimės bangą. Viena pusė žavėjosi kareivio drąsa, kita – laukė pasekmių, kurios buvo neišvengiamos. Nors pabėgėliai nebuvo kažkas naujo, tačiau retas kuris išdrįso pabėgimui pasirinkti teritoriją, kurioje karinė atmosfera yra intensyviausia. Panmundžom (ang. Panmunjom) yra vienintelė vieta, kurioje Šiaurės Korėjos bei JAV ir Pietų Korėjos jungtinė kariuomenė stovi vieni priešais kitus ir saugo savo puses. Šiuo metu ta vieta yra atvira turistams, nes paskutinė konfrontacija, kurios metu buvo laidomi šūviai, įvyko 1984-tais metais ir nuo tada ši vieta yra tokia rami, kokia tik gali būti oficiali karinė zona.

Kareivio Oh dramatiškas pabėgimas buvo užfiksuotas vaizdo kamerų. JAV kariuomenės išleistame vaizdo įraše matyti, kaip jis su džipu važiuoja pietų link, kol automobilis pastringa griovyje. Toliau, iššokęs iš jo, jis pasileidžia bėgti, o Šiaurės Korėjos kareiviai bando jį nušauti.

Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, jog kareivis bėgo tam, kad išvengtų teistumo už žmogžudystę, tačiau jis pats tokias žinias neigia. Jo pateikiamoje versijoje jis teigia, kad kelios valandos prieš jo pabėgimą jis vartojo alkoholį. Pakeliui į savo postą jis prasiveržė pro kontrolės punktą ir iš baimės būti nubaustas mirties bausme, jis nusprendė nesustoti ir keliauti pirmyn pietų link.

JAV gelbėjimo grupė teigė, kad kareivis buvo taip sužeistas, kad niekas neabejojo, jog kelionės į ligoninę sraigtasparniu, pabėgėlis neišgyvens, tačiau įvyko stebuklas ir šiuo metu jis yra gyvas ir gali visam pasauliui papasakoti savo istoriją.

Taip pat skaitykite: Apie vienintelį žmogų sugebėjusį pabėgti iš lagerio Šiaurės Korėjoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: