OMON pareigūnai naktiniame klube, ytimg.com nuotr.

Žmogaus teisių grupės ir Baltarusijos žiniasklaida praneša apie š. m. spalio 21 d. vykdytus reidus LGBT* bendruomenės lankomuose klubuose Minske.

„Viskas vyko apie vidurnaktį,“ – pasakoja įvykių naktį iš penktadienio į šeštadienį, LGBT* bendruomenės lankomame klube „Burlesque“, liudininkas. „Aš į klubą atėjau su draugu. Apskritai klube tuo metu buvo apie 15 žmonių. Mes atsisėdome prie baro, užsisakėme kokteilį (mano draugas alkoholio nevartojo) ir pradėjome šnekučiuotis. Kad už baro esantys vyrai su kaukėmis, ne kokios nors klubo sumanytos šou programos dalyviai, supratome ne iš karto“, – prisiminė liudininkas.

Netrukus klubo lankytojai išgirdo riksmą ir jiems buvo liepta rankas sudėti ant baro. Į klausimus, kokia klube esančių žmonių padėtis, ar jie sulaikyti, kiek ilgai bus apribota jų laisvė, kaukėti omoninkai atsakyti neskubėjo.

Liudininkų pateiktais duomenimis, tuo metu klube buvo apie 12 specialiosios reagavimo tarnybos OMON pareigūnų bei grupelė žmonių civiliais drabužiais, kaip spėjama, operatyvinių darbuotojų.

„Mus surašė, tiesa, pasų nerinko, asmeninių daiktų netikrino, smurto ar kitos spaudimo formos nenaudojo. Telefonais naudotis neleido, bet kalbant apibendrintai, sakyčiau elgėsi gana korektiškai. Panašu, kad reikalų jie turėjo su klubo administracija, juos domino kasos aparatas, buhalterijos dokumentai ir alkoholis“, – naujienų portalui „Salidarnasc“ pasakojo „Burlesque“ klubo lankytojas. Reidas tęsėsi apie pusantros valandos, tuo metu lankytojai iš klubo patalpų išleidžiami nebuvo.

Sekmadienį paaiškėjo, kad savaitgalį reidai Minske buvo atlikti dviejuose klubuose, jau minėtame „Burlesque“ ir „Casta Diva“, kuriame tie patys pareigūnai pasirodė apie antrą valandą nakties. Abu klubai žinomi kaip vietos, kuriose lankosi LGBT* bendruomenės nariai. Kaip praneša liudininkai, keli asmenys reido „Casta Diva“ klube metu buvo sulaikyti ir išvežti nežinoma kryptimi. Taip pat nežinomos buvo ir jų sulaikymo priežastys. Tuo metu klube buvo apie 80 lankytojų, policijos pareigūnai surašė jų duomenis ir po kurio laiko pasišalino.

Pirmadienį naujienų portalas „tut.by“ paskelbė, jog reidus vykdė narkotikų ir alkoholio kontrolės tarnybos. Po reido „Burlesque“ klube, kaip pranešama, buvo konfiskuota nelegalaus alkoholio. Milicijos atstovai patvirtino, kad „Casta Diva“ klube buvo sulaikyti keli asmenys, pristatyti į nuovadą, kur buvo patikrinti jų asmens dokumentai. Netrukus po to jie buvo paleisti namo.

LGBT* žmogaus teisių aktyvistai nuogąstauja, kad šie reidai gali būti atsinaujinusio LGBT* bendruomenės persekiojimo ir spaudimo pradžia. Socialiniuose tinkluose pasirodė žinutės, pasakojančios kaip dar šių metų gegužę milicijos pareigūnai apsilankymė uždarame LGBT* vakarėlyje Minske, kurio metu surašė ten dalyvavusiųjų asmens duomenis, o kelis jų sulaikė. Plačiau apie šį įvykį pranešama nebuvo.

Panašūs reidai vos ne kasdienybe buvo tapę 2013 metais, kai vien sausio ir vasario mėnesiais buvo pranešta apie 8 tokius atvejus Minske ir Vitebske. Neretai pasitaikydavo atvejai, kai teisėsaugos pareigūnai pasirodydavo ir prie žinomų LGBT* bendruomenės atstovų namų durų, vykdė kratas, darė spaudimą, bandė įbauginti. Po panašaus spaudimo dviems LGBT* žmogaus teisių aktyvistams teko bėgti iš Baltarusijos, politinį prieglobstį jiems suteikė Švedija.

Iniciatyvinės grupės „Žurnalistai už toleranciją“ koordinatorius Alehas Razhkovas tokį teisėsaugos elgesį vadina diskriminaciniu bei primena, kad prieš keletą metų sistemingai vykdyti reidai tuo metu veikusiame LGBT* klube „6A“ baigėsi tuo, kad klubui teko užsidaryti. Kodėl panašūs reidai vėl prasidėjo būtent dabar, anot A. Razhkovo, komentuoti sudėtinga, neturint išsamesnės informacijos – galbūt tai atspindi bendrą Baltarusijos visuomenės priešišką nusiteikimą LGBT* žmonių atžvilgiu.

Žmogaus teisių ekspertas Andrei Paluda linkęs tokio teisėsaugos struktūrų elgesio nesieti išimtinai su LGBT* bendruomene. „Valdžia bando kontroliuoti kiekvieną pilietį. Jiems užkliūva žmonių grupės, kurios yra gerai organizuotos, pasirengusios parodyti solidarumą,“ – tikina A. Paluda. Eksperto teigimu, vos bendruomenės parodo pasirengimą savarankiškai organizuotis, nesvarbu, kas jie ir kuo užsiima, iš karto kyla problemų.

Reaguodama į savaitgalio įvykius, LGBT centro DOTYK direktorė Ana Loktionova išreiškė susirūpinimą, tačiau pabrėžė, kad operatyvi žmogaus teisių aktyvistų ir žiniasklaidos reakcija parodo vienybę ir pasirengimą padėti. „Visų šių įvykių fone pozityviai vertinu parodytą žmogaus teisių gynėjų vienybę, kurie operatyviai sureagavo į žinias apie reidus bei pasiūlė psichologinės bei teisinės konsultacijos galimybes bendruomenės nariams“, – sako A. Loktionova.

Padėtį apsunkina baimė dėl susidorojimo, nes tokiuose ir panašiuose įvykiuose dalyvavę liudininkai nesutinka prabilti, o milicijos pareigūnų atliekamas asmens duomenų surašymas, kaip teigia žmogaus teisių aktyvistai, verčia jaustis nejaukiai ir spėlioti, kaip ši informacija gali būti panaudota prieš LGBT* klubų lankytojus – ar bus pranešta šeimos nariams, darbovietei, mokymo įstaigai.

Pastaruoju metu apie persekiojimą ir susidorojimą su LGBT* asmenimis pranešta iš Čečėnijos, Azerbaidžano ir  Tadžikistano.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: