© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Maskva šeštadienį įvedė ekonomines sankcijas Turkijai – tai dar viena atsakomoji priemonė dėl Rusijos karo lėktuvo numušimo, apie kurią paskelbta Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) pareiškus, kad jis esąs “nuliūdintas” dėl to incidento.

Šiam ginčui nerodant jokių silpnėjimo ženklų, Kremlius paskelbė prezidento Vladimiro Putino pasirašytą įsaką, kuriuo skelbiama, kad nutraukiami užsakomieji skrydžiai tarp abiejų valstybių, kad Rusijos kompanijoms uždraudžiama samdyti bet kokius naujus Turkijos piliečius ir kad įvedami importo suvaržymai tam tikroms turkų prekėms.

Kremlius taip pat paprašė Rusijos kelionių operatorių nepardavinėti kelionių į Turkiją, kuri paprastai būna pagrindinis rusų turistų atostogų pasirinkimas.

Naujosios priemonės įsigalioja nuo sausio 1 dienos. Turkiškų prekių, kurioms bus taikomi “draudimai ar apribojimai”, sąrašas dar nepaskelbtas.

Minimas Kremliaus pranešimas pasirodė vos kelios valandos po to, kai R.T.Erdoganas paskelbė kol kas taikingiausius savo komentarus dėl minimo lėktuvo numušimo ir sakė norintis, kad antradienio incidentas niekada nebūtų įvykęs.

Turkija tvirtina, kad minimas karo lėktuvas Su-24 įskrido į jos oro erdvę ir ignoravo kartotinius perspėjimus keisti kursą, bet Rusija tvirtino, kad jis nekirto sienos iš Sirijos.

Manoma, kad šis incidentas yra pirmasis per daugiau kaip pusę amžiaus, kai kuri nors NATO narė numuša rusų lėktuvą.

“Mane tikrai nuliūdino šis incidentas. Norėtume, kad jo nebūtų buvę. Tikiuosi, kad nieko panašaus nebeįvyks”, – savo šalininkams vakarinėje Balikesyro provincijoje sakė R.T.Erdoganas.

R.T.Erdoganas taip pat nurodė kreipęsis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl galimybės susitikti Paryžiuje per klimato konferenciją šį pirmadienį, kad būtų galima atkurti santykius.

“Tikimės, kad šio klausimo mes ir Rusija nebeeskaluosime, nes tai pražūtinga ir turėtų skaudžių padarinių ateityje”, – pridūrė prezidentas.

Dieną prieš tai Turkijos lyderis kalbėjo karingiau ir perspėjo Maskvą “nežaisti su ugnimi” – Rusijai paskelbus, kad ji sustabdo bevizį režimą atvykstantiems turkams, taip pat nuo sausio 1-osios.

Turkijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį perspėjo savo piliečius be būtinybės nevykti į Rusiją, “kol situacija netaps aiški”.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: