© Wikimedia Commons nuotr.

Ukrainos ir Rusijos santykiai turi ilgą priešistorę, kuri tęsiasi virš 100 metų. Rusų tikslas – neleisti Ukrainos nepriklausomybės įsitvirtinti, taip sustabdant šalį, nuo tapimo pilnaverte ES nare.

Dar nuo 1991 metų, kai Ukraina paskelbė nepriklausomybę, po Sovietų Sąjungos žlugimo, Rusijos elitas šį įvykį įvardijo kaip „nesusipratimą“, kuris turėtų būti sutvarkytas kaip galima greičiau.

2014-2015 metų įvykiai Ukrainoje įrodė, kad Rusijos valdžios propaganda, apie buvusią Sovietų Sąjungą, kurią pasak jų reikėtų susigrąžinti, yra masiškai palaikoma ir visuomenės.

Netgi 2016m. Gruodžio mėnesį, pagal apklausų rezultatus, 64% rusų palaikė agresiją prieš Ukrainą.

Susiduriant su sudėtingaomis vidaus politikos ir ekonomikos problemomis, Kremlius turėjo stengtis išsaugoti gerų santykių iliuziją su Ukraina. Rusijos Federacija, kartu su JAV ir JK pasirašė saugumo įtvirtinimo memorandumą „Memorandum of Security Assurances“ 1994m. gruodžio 5 dieną, pagal kurią Rusija įsipareigojo:

„Gerbti nepriklausomybę ir suverenitetą ir esančias Ukrainos ribas; susilaikyti nuo grasinimų ar jėgos panaudojimo prieš teritorinį vientisumą ar politinę Ukrainos nepriklausomybę ir nei vienas jų ginklas niekada nebus panaudotas prieš Ukrainą, nebent tai būtų savigyna arba kitaip sutarus su JT;  susilaikyti nuo ekonominės prievartos, kuri būtų bandant išgauti naudos ir keltų grėsmę Ukrainos suvereniteto teisei,“ ir t.t.

Rusijos agresija

© Wikimedia Commons nuotr.

Pasak Nacionalinio strateginių tyrimų instituto direktoriaus VladimiroHorbulino, Rusija intensyviai ruošėsi agresijai prieš Ukrainą ir norėjo pasinaudoti Viktoro Yanukovičiaus valia, „išardyti“ Ukrainos suverenitetą ir nepriklausomybę. Siekiant šio tikslo, Kremlius pasinaudojo tuometiniais Ukrainos gynybos ministerijos ir vidaus reikalų ministerijos vadovais.

„Mūsų armija buvo sunaikinta, saugumo pajėgos pateko į Rusijos kuratorių kontrolę. Šalies vyriausybė pasirašė gėdingų ir klastingų sutarčių, o prorusiškos ir kriminalinės grupės pradėjo atvirą kovą prieš Ukrainos valstybę. Strateginiai filialai ir ekonominiai sektoriai buvo glaudžiai susiję su Rusijos vyriausybe,“ sakė jis.

Prasidėjus Maidanui, planai jau buvo kuriami Krymui užimti, Rusijos piliečiams atliekant pagrindinį vaidmenį. Tarp 2013m. lapkričio ir 2014m. vasario, vyko prorusiškų jėgų Kryme konsolidavimas, nelegalių ginkluotų grupuočių kūrimas, dėl pusiasalio okupacijos buvo kuriama politinė ir organizacinė infrastruktūra. Taip pat Rusija smarkiai investavo į žvalgybą ir slaptas veiklas Ukrainos teritorijoje. Krymo situacija buvo sukurta siekiant skleisti nestabilumą į rytų ir pietų Ukrainos regionus.

Rusijos karinės pratybos dramatiškai suintensyvėjo pačiame Ukrainos pasienyje. „Ten buvo 18 tokių pratybų, kuriose dalyvavo daugiau nei 100000 karių,“ teigė jis.

Ukraina

© Wikimedia Commons nuotr.

Bet nepasiruoštumas karui, jo nuomone šiek tiek padėjo Ukrainai. „Šokas buvo pakeistas pasipiktinimu ir pykčiu ir šalis į agresiją atsakė su galinga patriotizmo banga ir ryžtu, kuris ne tik sustabdė priešą, bet ir liudijo Ukrainos tautos atsiradimą.“

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus padėjėjas Oleksandr Lytvynenko: “Ukrainos uždominavimas yra Rusijos strateginis tikslas, kuris atsirado ne šiandien, ne vakar ir ne prieš 300 metų. Rusijos tikslai niekada nebuvo apriboti kažkokiu konkrečiu regionu. Tikslas visada buvo užimti visą Ukrainos valstybę,“ sakė jis. Jis taip pat paminėjo, kad Rusija kūrė strateginius planus suvienyti posovietines šalis dar 1991 metais.

Krymas buvo tik pirmasis elementas iš didesnio plano.“Kaip pagal užsakymą, aktyvios destabilizuojančios veiklos prasidėjo devyniuose Ukrainos regionuose 2014m kovo 1 dieną. Balandžio 6d. administracinių pastatų užpuolimai Charkove, Donecke, Luganske buvo taip pat pradėtos vienu metu, o tai rodo, kad tai kruopščiai surengtas planas,“ sakė jis.

Ukrainai sustabdžius šiuos jų planus, kurie kainavo daug gyvybių, rusai lokalizavosi, įsitvirtinant Donbase.

Šiandien realybė yra kitokia. Senoji Ukraina, kuri egzistavo iki 2013 metų išnyko. Geopolitinė situacija rytų ir centrinėje Europoje – pasikeitė. Naujoji realybė yra formuojama mūsų akyse ir mes viso to dalyviai šioje istorijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: