© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino nebus svečių sąraše, kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir kiti pasaulio lyderiai kitą savaitę susitiks Vokietijoje, ir tai bus dalis bausmės už numanomą Kremliaus paramą agresijai Ukrainoje.

Vis dėlto V.Putinas lieka vienas pagrindinių veikėjų tarptautinių reikalų scenoje, įskaitant JAV vadovaujamas derybas su Iranu, net jei Vakarų lyderiai pažadėjo stengtis izoliuoti jį tol, kol tęsis krizė Ukrainoje.

Dar šį mėnesį Vokietijos kanclerė Angela Merkel buvo atvykusi į Maskvą derėtis su V.Putinu, o JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pasitarti su juo buvo nuvykęs į Sočį.

V.Putinas ir britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pastarosiomis dienomis kalbėjosi telefonu ir susitarė atnaujinti derybas, kuriomis siekiama užbaigti Sirijos pilietinį karą ir kurioms V.Putino bendradarbiavimas taip pat yra itin svarbus.

JAV pareigūnai sako, kad šis bendravimas engagement apsiriboja tomis sritimis, kuriose Maskva ir Vakarai turi bendrų interesų. Jie tvirtina, kad kreipimasis į V.Putiną dėl tokių klausimų neturėtų būti vertinamas kaip ženklas, kad Vakarai priėmė status quo Ukrainoje, kur prorusiški separatistai ir toliau kursto nestabilumą.

“Yra prasmė bendradarbiauti ten, kur esama aiškaus abipusio intereso, kol tavęs neprašo atsisakyti principinių reikalų, kurie yra svarbūs tavo šalies, tavo sąjungininkų ir tavo draugų saugumui ir gerovei”, – trečiadienį sakė viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Kai kurie analitikai sako, kad Vakarai rizikuoja pasiųsti prieštaringus signalus Ukrainai, kurios vyriausybė siekė didesnės paramos.

“Wilson Center” ekspertas dėl buvusių sovietinių valstybių Matthew Rojansky (Metjus Rodžanskis) sakė, kad Ukrainoje “didėja nusivylimas” dėl to, ką tenykščiai pareigūnai mato kaip Vakarų “blankų įsipareigojimą” ginti jos suverenitetą.

“Jie visi labai nerimauja, jog Jungtinės Valstijos mes juos po autobusu, kad sudarytų grandiozinį sandėrį su Putinu”, – rašė M.Rojansky elektroniniame laiške iš Kijevo, kur jis susitinka su vyriausybės pareigūnais ir pilietinės visuomenės grupėmis.

Konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos ėmė augti pernai, kai Kremliaus remiamas ukrainiečių prezidentas pabėgo dėl tuo metu vykusių protestų. Prorusiški separatistai tada perėmė strategiškai svarbų Krymo pusiasalį, kurį Rusija vėliau aneksavo.

Vakarai šio žingsnio nepripažįsta, bet JAV ir Europa iš esmės prarado viltį, kad Rusija grąžins Krymą Ukrainai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: