© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) pirmadienį pareiškė, kad griežtos Vakarų šalių sankcijos Rusijai turėtų būti atšauktos, jeigu būtų pasiekta pažanga sprendžiant Ukrainos krizę.

“Manau, kad sankcijos turi būti sustabdytos dabar. Jos turi būti atšauktos, jeigu bus pažanga. Jeigu pažangos nebus, sankcijos liks galioti”, – jis sakė duodamas interviu Prancūzijos radijui “Inter”.

F.Hollande’as išreiškė viltį, kad tokia pažanga bus pasiekta sausio 15-ąją Kazachstane vyksiančiose taikos derybose, kuriose Vakarų šalių palaikomas Ukrainos lyderis Petro Porošenka turėtų susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Susitikime Astanoje taip pat dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

“Ketinu vykti į Astaną sausio 15 dieną su vienintele sąlyga – kad turi būti tolesnė pažanga. Ir manau, kad ji bus. Jeigu ketinama susitikti ir kalbėtis nepasistūmėjant į priekį, tuomet to neverta daryti”, – aiškino F.Hollande’as.

Prancūzijos prezidentas sakė, kad Europa turi palaikyti atvirus kanalus ryšiams su V.Putinu, tačiau “jis taip pat turi žinoti, kur sustoti – ir tai jam brangiai kainavo”.

Europos Sąjungos (ES) ir JAV paskelbtos sankcijos kartu su mažėjančiomis naftos kainomis didele dalimi prisidėjo prie to, kad rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu per pastaruosius metus nusmuko apie 40 procentų.

Tų baudžiamųjų priemonių buvo imtasi, kai Maskva aneksavo Krymą, o vėliau buvo apkaltinta kurstanti separatistinį konfliktą Ukrainos rytuose.

Tačiau Maskva neigia palaikanti tą konfliktą, nusinešusį jau per 4,7 tūkst. žmonių gyvybių, nors Vakarų šalį kaltina Rusiją, kad ji siunčia sukilėliams ginklų ir kovotojų.

“Ponas Putinas nenori aneksuoti rytų Ukrainos. Jis man tai sakė”, – pažymėjo F.Hollande’as, kuris kelis kartus kalbėjosi su Rusijos lyderiu.

“Jis nori išsaugoti įtaką (Kijevui). Jis nori, kad Ukraina nepereitų į NATO stovyklą, – pridūrė Prancūzijos vadovas. – Mes norime, kad jis gerbtų Ukrainos teritorinį vientisumą. Mes norime, kad jis neremtų separatistų.”

Dėl krizės Ukrainoje pinigų stokojanti Prancūzija negalėjo perduoti Rusijai dviejų “Mistral” klasės karo laivų, kai tas kontraktas su Maskva pakibo įsiplieskus konfliktui rytų Ukrainoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: