© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europiečių, kurie Sirijoje kovoja džihadistų gretose, skaičius gali viršyti 6 tūkstančius, pirmadienį prancūzų laikraščiui pareiškė aukšto rango Europos Sąjungos (ES) pareigūnė.

“Europos lygiu skaičiuojame, kad į Siriją išvyko apie 5-6 tūkstančius asmenų”, – interviu “Le Figaro” sakė ES teisingumo komisarė Vera Jourova ir pridūrė, jog tikrasis tokių individų skaičius gali būti kur kas didesnis, nes yra sunku tiksliai nustatyti, kiek užsienio kovotojų iš tiesų dalyvauja konflikte.

“Atakų Paryžiuje ir Kopenhagoje metu mes nusprendėme neleisti, kad mums vadovautų baimė”, – sakė ji omenyje turėdama sausio mėnesį islamistų įvykdytą dvigubą teroro išpuolį Prancūzijos sostinėje ir vėliau surengtas kruvinas šaudynes viename Danijos sostinės kultūros centre.

Komisarė pabrėžė, kad susitelkti į tuos, kurie siekia išvykti į Siriją prisidėti prie džihadistų ar į tuos, kurie grįžta iš konflikto zonos, reikštų įsikišti į šią problemą “per vėlai”.

Pasak V.Jourovos, ES veikiau turėtų imtis prevencijos, kuri leistų ne tik pažaboti nuolatinį Europos piliečių srautą į Siriją, bet ir įvertinti, dėl kokių priežasčių, neskaitant religinių sumetimų, žmonės ryžtasi dėtis prie džihadistų.

Komisarė pasirėmė vienu britų tyrimu, anot kurio, palikti savo šeimą ir vykti į Siriją verčia tokie motyvai kaip “nuotykių troškimas, nuobodulys, nepasitenkinimas gyvenimu ar perspektyvų stoka”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: