Dvidešimt du žmonės, tarp jų ir vaikai buvo nužudyti bei 59 žmonės sužeisti per teroristo ataką Mančesterio arenos kieme.

Viskas įvyko staiga, apie 22:35 pirmadienio vakarą, kai jau turėjo baigtis JAV dainininkės Ariana Grande koncertas. Policijos sprendimu, šią ataką įvykdė vienišas vyras, kuris tai pat mirė sprogimo metu. Išsitraukęs improvizuotą sprogstamąjį įtaisą, jis jį įjungė, ir kartu su laukiančiais kieme nusižudė.

Vyriausias miesto konsteblis Ian Hopkins sakė, kad tai buvo vienas iš ,,žiauriausių incidentų“, su kuriuo Mančesteriui teko kada nors susidurti. Greitai judantis tyrimas dabar bando nustatyti šio įvykio aplinkybes, ar užpuolikas veikė atskirai, ar kartu su tam tikru teroristiniu tinklu.

Šešiasdešimt greitosios pagalbos automobilių dalyvavo šiame incidente, ir sužeistieji dabar yra gydomi per šešias ligonines visame mieste.

Šio incidento pasekmes matomos tarp metalo veržlių ir nuolaužų, žiūrovai buvo apimti baimės ir painiavos, keletas jų buvo prispausti. Andy Holey, kuri atvyko į areną pasiimti savo žmonos ir dukros, teigė, kad sprogimas buvo didžiulis, ir vartai po jo tapo suniokoti. ,,Mane šis sprogimas nubloškė į šalį, o kai atsikėliau pamačiau daugybę kūnų, kurie gulėjo ant žemės. Mano pirma mintis buvo patekti į areną ir pabandyti susirasti savo šeimą.“

Emma Johnson sakė, kad ji ir jos vyras buvo atvykę į areną pasiimti savo vaikų, 15 ir 17 metų amžiaus. ,,Mes buvome prie laiptelių, viršuje, ir šalia prekyvietės stiklas tiesiog sprogo. Iš pradžių pamatėme blykstę, vėliau ir patį sprogimą. Visas pastatas sudrebėjo. Tada pamatėme daugybę kūnų aplinkui.“

Paauglė Abigail Walker, kuri dalyvavo koncerte teigia, kad jai svarbiausia buvo susirasti savo seserį, su kuria įsikabinus bandė patekti į lauką. ,,Visi aplinkui bėgo ir verkė. Tai buvo siaubinga“

Kai kurių liudininkų teigimu įėjimas į renginį buvo prastai apsaugotas, įeinant jų neprašė parodyti rankinių turinio.

Jungtinės Karalystės galimo terorizmo išpuolio lygis buvo aukštas jau trejus metus – ši ataka buvo tikėtina. Pastaraisiais mėnesiais kova su teroristų veiklos tempais vis didėjo. Po Vestministerio išpuolių kovo mėnesį, policijos ir saugumo pareigūnai buvo įspėti, dėl neišvengiamų tolimesnių išpuolių JK.

Bet jie taip pat tikėjo, kad tai bus labiau link žemųjų technologijų – peilių ar transporto priemonių atakos. O Mančesterio ataka, kurioje dalyvavo sprogmenys sukėlė didesnį nerimą.

Policija įsteigė pagalbos centrą ,,Etihad“ stadione, kuriame naudojami ,,11vartai“  buvo visiems, kuriems reikėjo pagalbos surasti artimuosius. ,,Twitter“ programėlė buvo užtvindyta skundų iš giminaičių ir draugų, kurie dingo per Ariana Grande koncerto išpuolį. ,,Facebook“ turi aktyvuota saugos tikrinimo funkcija, kuri leidžia žmonėms žinoti, jog jie yra saugūs.

Video iš arenos vidaus

Sprogimas įvyko netoli įėjimo į Victoria, geležinkelio ir tramvajaus stotelių. Stotis buvo uždaryta ir visų traukinių maršrutai atšaukti. Mančesterio miesto meras Andy Burnham sakė miestui ,,laikytis kartu“, ir pridūrė: ,,Tai, kas esame mes. Tai, ką mes darome. Jie nelaimės“.

Mančesterio arena yra pati didžiausia miesto koncertinė salė, kurioje talpinama apie 21 000 žiūrovų.

Policija skatina dalintis filmuota vaizdo medžiaga apie šį įvykį. Ši informacija gali būti pagalba kovojant prieš teroristines atakas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: