© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Turkijos valdančioji partija, turinti islamiškas šaknis, prarado daugumą parlamente per sekmadienį vykusius rinkimus, tapusius skaudžiu smūgiu autoritariško prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) planams pakeisti konstituciją ir išplėsti savo galias.

Teisingumo ir plėtros partija (AKP) surinko daugiausiai (41 proc.) balsų per įtemptą kovą, bet jos palaikymas šįkart buvo gerokai mažesnis negu per ankstesnius visuotinius rinkimus 2011 metais, kai ji laimėjo beveik pusę balsų.

Turkijoje mandatai parlamente paskirstomi pagal proporcinę sistemą, todėl AKP turės pirmąkart suformuoti koaliciją nuo savo atėjimo į valdžią 2002 metais.

Dar viena sensacija, supurčiusia Turkijos politinę sanklodą, tapo prokurdiškos Liaudės demokratų partijos (HDP) rezultatai – ji lengvai peržengė 10 proc. balsų slenkstį, kad patektų į parlamentą.

Oficialūs rezultatai, paskelbti suskaičiavus 99,9 balsų, rodė, kad AKP pirmauja, o antra liko Respublikonų liaudies partija (CHP), surinkusi 25 proc. balsų. Nacionalistų judėjimo partija (MHP) liko trečia (16,5 proc.), o HDP, už kurią balsavo 13 proc. rinkėjų – ketvirta.

Rinkėjų aktyvumas buvo 86 procentai.

Kaip rodo oficialios prognozės, 550 vietų parlamente AKP turės 258 mandatus, CHP – 132, MHP – 81, o HDP – 79.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: