© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukraina penktadienį atliko itin svarbų palūkanų už euroobligacijas mokėjimą, kurio nepervedus šaliai grėsė techninis nemokumas ir potenciali izoliacija nuo pasaulinių kredito rinkų.

Su su šia padėtimi susipažinę šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad 120 mln. JAV dolerių (110 mln. eurų) suma buvo pervesta anksti ryte, kai tik Kijevo įstaigos pradėjo darbą.

Šios obligacijos, kurių bendra vertė – 2,6 mlrd. dolerių, turės būti išpirktos 2017 metų liepą.

Pinigų pristigusi Ukraina turi dar du mėnesius deryboms dėl skolų restruktūrizavimo, kol sukaks galutinis terminas išmokėti dar 500 mln. dolerių palūkanų už kitą euroobligacijų emisiją.

Investicijų bendrovė “Franklin Templeton” ir trys kitos JAV finansų milžinės valdo apie du trečdalius skolų, kurioms grąžinti Ukraina stengiasi surinkti 15,3 mlrd. dolerių (13,7 mlrd. eurų).

Šis uždavinys yra dalis 40 mlrd. dolerių vertės finansinio gelbėjimo programos, kurią parengė Tarptautinis valiutos fondas (TVF), siekdamas padėti Ukrainai atlaikyti ekonomikos nuosmukį, iš dalies nulemtą konflikto su prorusiškais separatistais rytiniame regione, kur sutelkta didžioji dalis šalies pramonės.

TVF ketvirtadienį pasiuntė žinią, kad gali ateinančią savaitę pervesti Kijevui dar 1,7 mlrd. dolerių, net jeigu Ukraina nesugebės susitarti su privačiais kreditoriais dėl dalies skolų nurašymo.

Tačiau analitikai atkreipė dėmesį, jog pats faktas, kad Ukraina sugebėjo atlikti mokėjimą penktadienį, yra ženklas, kad Kijevo derybos su JAV kredito milžinėmis vyksta sklandžiai po ilgiau negu tris mėnesius trukusio vilkinimo.

“Jeigu nebūtų buvę jokios pažangos derybose, mes nebūtume taip lengvai apmokėję čekio”, – investicijų bendrovės “Dragon Capital” analitikas Serhijus Fursa rašo savo apžvalgoje.

“Sprendžiant iš vėliausių žinių apie derybas, vykstančias už uždarų durų, kurias abi pusės pateikė labai nenoriai, jų patarėjai įsitraukę į aktyvias derybas ir dabar derina sutarties technines detales”, – pridūrė jis.

Ukrainos finansų ministrė Natalie Jaresko (Natali Jaresko) ne kartą grasino jau nuo penktadienio įšaldyti skolų grąžinimą, jeigu obligacijų valdytojai nesutiks padaryti daugiau nuolaidų Kijevui per šiuo metu vykstančias derybas Vašingtone.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: