© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žiniasklaidos laisvė pernai visame pasaulyje “drastiškai sumažėjo”, iš dalies dėl tokių ekstremistinių grupuočių kaip “Islamo valstybė” (IS) ir “Boko Haram”, sakoma organizacijos “Reporteriai be sienų” ( Reporters Sans Frontieres, RSF) metinėje ataskaitoje, kuri buvo paskelbta ketvirtadienį.

“Buvo bendras pablogėjimas, susijęs su labai skirtingais faktoriais, su informaciniais karais ir nevalstybinių grupių, veikiančių kaip naujienų despotai, veiksmais”, – sakė šios Paryžiuje įsikūrusios organizacijos vadovas Christophe’as Deloire’as (Kristofas Deluaras).

RSF 2015 metų pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse deklaruojama, kad 2014 metais buvo įvykdyta 3 719 informacijos laisvės pažeidimų 180-yje valstybių – aštuoniais procentais daugiau nei 2013-aisiais.

Visos konfliktų Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje šalys kariavo “baisų informacinį karą”, kai buvo tiesiogiai taikomasi į žiniasklaidos darbuotojus siekiant nužudyti, sugauti ar spausti skleisti propagandą, sakoma indekse.

Ir Sirijoje bei Irake veikianti IS, ir “Boko Haram” Nigerijos šiaurėje bei Kamerūne, ir nusikalstamos organizacijos Italijoje bei Lotynų Amerikoje naudojo “bauginimą ir represalijas, kad nutildytų žurnalistus ir tinklaraštininkus, kurie išdrįsta tirti ar atsisako veikti kaip jų ruporai”, nurodo RSF.

Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose yra įsidėmėtinų “juodųjų skylių”, kuriose “ištisus regionus kontroliuoja nevalstybinės grupės (ir) kuriose nepriklausoma informacija paprasčiausiai neegzistuoja”.

“Šventvagystės kriminalizavimas pavojų informacijos laisvei kelia maždaug pusėje pasaulio šalių”, – sakoma ataskaitoje, kurioje pažymima, kad religiniai ekstremistai kartais taip pat persekioja žurnalistus ar tinklaraštininkus, kurie, jų nuomone, nepakankamai gerbia jų dievą ar pranašą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: