Jean Michel Jarre / organizatorių archyvo nuotr.

Šį rudenį, lapkričio 3-ąją, Kauno „Žalgirio“ arenoje koncertuosiantis prancūzų elektroninės muzikos didmeistris Jeanas-Michelis Jarre’as savaitgalį atvertė kortas. Barselonoje įvyko pirmasis jo pasaulinio koncertų turo „Electronica Tour“ pasirodymas.

Prieš mėnesį antrąją albumo „Electronica“ dalį „The Heart Of Noise“ išleidęs kompozitorius naujojo šou premjerai pasirinko vieną svarbiausių elektroninės ir eksperimentinės muzikos festivalių – prieš daugiau nei du dešimtmečius Barselonoje pradėtą rengti „Sónar“. Jame Jeanas-Michelis Jarre’as šįmet buvo tarp pagrindinių atlikėjų – kartu su „New Order“, Fatboy Slim ir kitomis ryškiausiomis žvaigždėmis.

Didžiulei festivalininkų miniai prancūzas surengė kvapą gniaužiantį koncertą – su lazeriais, dekoracijomis, milžinišku ekranu ir tobulai sinchronizuotomis trimatėmis projekcijomis, parodytomis taip, kad pats muzikantas atrodė jų dalis.

Dviejų valandų šou surengęs Jeanas-Michelis Jarre’as atliko ir naujausius savo kūrinius, ir kompozicijas iš jau klasika tapusių savo albumų – tokių kaip „Oxygene“ ir „Equinoxe“.

Jeano-Michelio Jarre’o pasirodymo „Sónar“ festivalyje ištraukos:

Naujuoju koncertų turu prancūzų kūrėjas pristato albumą „Electronica“, įrašytą po aštuonerių metų pertraukos. Jis pristatytas dviem dalimis – pirmoji, pavadinta „The Time Machine“, pasirodė pernai rudenį, antroji, „The Heart Of Noise“, išleista šių metų gegužę.

„Elektronikos karalius, geriausiai parduodamo albumo Prancūzijos istorijoje autorius, scenoje atrodė kaip pamišęs mokslininkas, puikiai valdantis žiūrovų mases“, – prancūzo šou apibūdina Ispanijos portalas „Publico“.

„Šis albumas ir turas – vieni svarbiausių ir didžiausių mano projektų. Tai mano meilės laiškas elektroninei muzikai“, – ispanų dienraščiui „El Pais“ sakė Jeanas Michelis-Jarre’as.

Albume Jeanas-Michelis Jarre’as įrašė kūrinius su keliomis dešimtimis garsių įvairių žanrų atlikėjų. Tarp jų – M83, Moby, Arminas van Buurenas, Gesaffelstein, „Air“, Vince’as Clarke’as iš „Erasure“, „Pet Shop Boys“, „Yello“, „Primal Scream“ ir net roko legendų „The Who“ gitaristas Pete’as Townshendas. Prancūzų kūrėjas dirbo ir su garsiuoju kino kūrėju Davidu Lynchu, tačiau jų bendras kūrinys kol kas neišleistas.

Daugelis jų – prisiekę Jeano-Michelio Jarre’o gerbėjai. Pavyzdžiui, hipsterių dievinamo projekto M83 lyderis Anthony Gonzalezas atvirai Jeaną-Michelį vadina savo muzikiniu tėvu.

Jeano-Michelio Jarre’o ir M83 vaizdo klipas „Glory“:

Tokie komplimentai malonūs, tačiau elektroninės muzikos legenda neslepia, kad dabartis jam kelia nemažai nerimo.

Net keli naujausio albumo kūriniai – apie per didelę žmonijos meilę technologijoms ir socialiniams tinklams.

„Žmonės į mobilųjį telefoną dabar žiūri dažniau nei į savo partnerį. Tai tikrai keista“, – pristatydamas naująjį turą, sakė Jeanas-Michelis Jarre’as.

Šią vasarą Jeanas-Michelis Jarre’as dar surengs šešis pasirodymus po atviru dangumi – tarp jų legendiniame „Montreux“ festivalyje Šveicarijoje ir prie turistų minias traukiančios šventyklos Libano mieste Balbeke.

Rudenį jis pradės kelionę po didžiąsias Europos sales, kurios metu pasirodys ir Londono „O2“, Amsterdamo „Heineken Music Hall“ ir kitose didžiausiose žemyno arenose.

Tarp jų – ir „Žalgirio“ arenoje, kurioje surengtas Jeano-Michelio Jarre’o šou žiūrovus užbūrė 2011-aisiais. Šį kartą prancūzų superžvaigždė grįžta su visiškai naujais scenos ir technologijų sprendimais.

Bilietai į Jeano-Michelio Jarre’o koncertą platinami visose „Bilietų pasaulio“ kasose ir internetu – www.bilietupasaulis.lt

80 milijonų įrašų pardavęs Jeanas-Michelis Jarre’as yra vienas populiariausių ir įtakingiausių elektroninės muzikos istorijoje. 1976-aisiais išleistas jo albumas „Oxygene“, įkvėptas gamtosaugos temos, pasiekė pirmąsias vietas daugybės šalių „topuose“ ir pavertė šį prancūzą pirmo ryškumo žvaigžde.

Jeano-Michelio Jarre’o kūrinys „Oxygene 4“:

Įspūdingais koncertais pagarsėjęs atlikėjas kelis sykius gerino Guinneso rekordą, susijusį su didžiausiu žiūrovų skaičiumi. Paskutinį sykį neįtikėtiną rekordą prancūzas pasiekė 1997-aisiais, kai Maskvos jubiliejaus proga koncertavo net 3,5 milijono žiūrovų miniai. Tai išlieka nepralenktas muzikos pasaulio pasiekimas, kuriam prilygsta tik panašaus dydžio miniai 1994-aisiais Brazilijoje koncertavęs britų dainininkas Rodas Stewartas.

Muzikantas jis yra pelnęs daugybę apdovanojimų, kurie jam teikiami kone kasmet. Pavyzdžiui, dar 1987-aisiais žurnalas „People“ jį paskelbė Europos muzikos metų žmogumi, o pernai Metų vyru muzikantą paskelbė žurnalas GQ. 2010-aisiais vienas svarbiausių muzikinių žurnalų „Mojo“ specialioje ceremonijoje prancūzą pagerbė už gyvenimo nuopelnus muzikai, o žurnalas „Q“ pernai paskelbė garso novatoriumi.

Prieš porą savaičių Paryžiuje jis perrinktas svarbios organizacijos CISAC (Tarptautinės autorių ir kompozitorių asociacijų konfederacijos) prezidentu.

Jeano-Michelio Jarre’o koncertą Kaune rengia didžiausias Baltijos šalių koncertų rengėjas „Live Nation Lietuva“, šįmet sostinėje surengsiantis sero Eltono Johno, retro muzikos žvaigždžių „Palast Orchester“, lyriškojo britų dainiaus Passenger koncertus, Kaune – metalo dievų „Iron Maiden“, roko žvaigždžių „Nickelback“ koncertus, populiariausią pasaulyje „Pink Floyd“ muzikos šou „Brit Floyd“, Obuolių saloje  – šokių muzikos festivalį „Radistai Village“, Trakų pilyje – elektroninės muzikos naktį „Radistai Castle“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: