© Berta Tilmantaitė "Šienaujant vandenyną"

Birželio 1 d., XIV-asis tarptautinis fotomeno festivalis „Kaunas Photo“, savo programoje tyrinėjantis vandens temą, surengs tikrą fotografijos šventę ir pakvies net į dviejų fotografijos parodų atidarymus. 18 val. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, M. Žilinsko dailės galerijoje bus atidaryta grupinė autorių paroda „Pliažo sezonas“. Nuo 20 val. šventinis šurmulys tęsis „Girstučio“ baseine, kur vyks unikalus povandeninės fotografijų parodos atidarymas. Renginio metu 1,4– 1,9 m. gylyje po vandeniu bus eksponuojama jaunosios kartos fotožurnalistės, keliautojos ir nardymo ekspertės Bertos Tilmantaitės paroda „Iš vandens“.

Parodoje „Pliažo sezonas“ bus pristatoma vienuolikos autorių kūryba: Massimo Vitali (Italija) paplūdimių žmogiškieji peizažai, Kirill Golovchenko (Ukraina-Vokietija) „Atostogos“, Tado Černiausko (Lietuva) „Komforto zona“, Turi Calafato (Italija) „Diena paplūdimyje. Sicilijos vasara“, Celine Diais (Prancūzija) „Vaizdas į jūrą“, Marton Kallai (Vengrija) „Solotvinas – sūrus sapnas“, Krzysztof Racoñ (Lenkija) „Zakžovekas“, Bertos Tilmantaitės (Lietuva) „Indijos bangomis“, Emily Wabitsch (Vokietija-Bangladešas) „Iš „Koks“ paplūdimio, su meile“, Jashim Salam (Bangladešas) „Gyvenimas iš laivų kapinyno“, François Marmion (Prancūzija-Jungtinė Karalystė) „Sumautos atostogos“.

Fotografijų ekspozicija, kurią sudarys trys dalys, lankytojus nustebins ne tik efektingais ir didelių formatų kūriniais bei jų pateikimo formomis, tačiau ir netikėtais paplūdimio siužetų posūkiais. Parodos kuratorius Mindaugas Kavaliauskas teigia, kad galerijos architektūrinė erdvė puikiai atitinka parodos nuotaikų kaitą ir parodos struktūrines dalis – šviesiąją, pereinamąją ir tamsiąją.

„Girstučio“ baseine „Kaunas Photo“ festivalis kvies kartu atšvęsti maudymosi sezono pradžią unikalios parodos, kuri bus eksponuojama po vandeniu, atidarymu. Renginio lankytojai bus kviečiami atsigaivinti baseine, po vandeniu stebėti Bertos Tilmantaitės fotografijų darbų seriją „Iš vandens“, atsinešti veiksmo kameras ar povandeninės fotografijos įrangą, kurti povandenines fotosesijas. Šventinę renginio atmosferą palaikys didžėjaus muzika ir eksponuojamų fotografijų istorijų pristatymai.

© Berta Tilmantaitė "Viktorijai reikėtų pailsėti"
                                                   © Berta Tilmantaitė “Viktorijai reikėtų pailsėti”

Baseino dugne eksponuojamos Bertos Tilmantaitės fotografijos užfiksuotos trijuose Pasaulio žemynuose: Pietų Amerikoje, Afrikoje ir Azijoje, pasakoja apie žmonių gyvenimą sąlytyje su vandeniu ir iš jo. Fotografijose paliečiamos jautrios gamtosaugos, ekologijos, vandens svarbos bendruomenių gyvenime, vandens telkinių likimo, temos. Renginio metu darbų autorė pristatys ne tik savo kūrybą, bet taip pat papasakos apie savo keliones su jūros klajokliais Malaizijoje, supažindins su Kinijos sostine tekančios Yongding upės ir didžiausio Afrikoje esančio Viktorijos ežero likimais.

Renginys sutampa su „Girstučio“ baseino vasaros sezono atidarymu, todėl visi atėjusieji bus nudžiuginti specialiai žema baseino ir pirčių zonos kaina, o mažieji įsigiję vienkartinį apsilankymą bus vaišinami ledais!! Nuo 20 val. bilieto kaina suaugusiems 4 EUR, vaikams iki 16 m. – 2 EUR.

Pagrindiniai XIV-ojo KAUNAS PHOTO festivalio renginiai Kauno galerijose, muziejuose ir kituose kultūros židiniuose vyks nuo rugsėjo 1 d. ir tęsis iki spalio pabaigos.

KAUNAS PHOTO – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetis tarptautinis fotomeno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį organizuoja viešoji įstaiga „Šviesos raštas“. Festivalis laikomas vienu svarbiausių tęstinių meno renginių Lietuvoje. Festivalis yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys. Festivalio įkūrėjas ir vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

KAUNAS PHOTO didieji rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Kauno miesto savivaldybė.

Festivalio globėjas Prezidentas Valdas Adamkus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: