Organizatorių archyvo nuotr.

Gyvenimas žydų gete Kaune, slapstymasis nuo nacių lietuvio namuose ir stebuklingas išsigelbėjimas – tai tik dalis karo ir pokario laikų patyrimų, aprašytų Jochanano Faino atsiminimų knygoje „Berniukas su smuiku“, kurią pats autorius pristatys Kaune spalio 3 d., antradienį, 16 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25).

Memuaruose J. Fainas prisimena, kaip jį, gabų 14-metį smuikininką, savo namuose 1944 metais paslėpė lietuvis Jonas Paulavičius, kartu su kitais 15 žmonių, taip išgelbėdamas nuo mirties. Jo dėka knygos autorius išgyveno karą ir galiausiai persikėlė į Izraelį. Knygoje prisimenami siaubingi įvykiai, tačiau J. Fainas pasakoja be neapykantos – puslapiuose juntamas jo optimizmas ir humoro jausmas, neabejotinai padėję išlikti.

„Ši knyga yra unikalus dokumentas, kupinas žmogiškumo, tolerancijos ir atjautos. J. Faino išlikimo istorija yra nuostabi, bet dar labiau stebina įvykiai po karo – vokiečių kalbos mokytojas padėjo jam atgauti prarastus mokyklos metus ir tuo pat metu išmokė kalbos, kurią vartojo tie, kurie pražudė jo artimuosius. Galiausiai, žmogus, išgelbėjęs Jochananą, buvo komunistas – turėjo patirties slapstant komunistus nuo valdžios dar prieš sovietinę okupaciją“, – paradoksus, užfiksuotus knygoje, įvardijo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Robertas van Vorenas, vienas iš memuarų vertimo į lietuvių kalbą iniciatorių.

Mokslininko teigimu, „Berniukas su smuiku“ yra reikšminga knyga, kadangi tiksliai perteikia istorines to laiko aplinkybes. „Nors visuomenė šiandien jau geriau suvokia lietuvių vaidmenį tamsiausiame šalies istorijos puslapyje, holokaustas Lietuvoje yra vis dar sudėtingas klausimas, kurio aptarimas neretai baigiasi pykčio protrūkiais. Jaunoji karta žvelgia į praeitį kritiškiau ir suvokia, kad Lietuvos istorija nėra vien apie herojus, kovojusius prieš bloguosius okupantus, ir apie šalį, kurią skriaudė jos kaimynai. Ši knyga piešia sudėtingesnį praeities paveikslą, kuris ne kursto neapykantą, o skatina susitaikymą, praeities žaizdų gijimą“, – paaiškino prof. R. van Vorenas.

Fainas savo memuarus pirmą kartą paskelbė hebrajų ir olandų kalbomis prieš dešimt metų. Šiemet jo knygą lietuvių kalba išleido leidykla „Kitos knygos“.

Knygos „Berniukas su smuiku“ pristatyme dalyvaus autorius Jochananas Fainas, VDU Filosofijos ir socialinės kritikos katedros prof. Robertas van Vorenas, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, politologas, prof. Šarūnas Liekis, knygos vertėjai Arvydas Sabonis ir Ina Preiskel (Finkelšteinaitė). Renginio moderatorė – Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus valdybos pirmininkė Birutė Garbaravičienė.

Renginio kalbos – lietuvių ir rusų.

Knygos pristatymo organizatoriai: Vytauto Didžiojo universitetas, leidykla „Kitos knygos“, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus.

Renginio metu bus galima įsigyti knygų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: