King Krule

Archy Marshall, geriau žinomas slapyvardžiu King Krule, muzikiniame pasaulyje pasirodė 2010-aisiais, po pseudonimu Zoo Kid, o jau po metų pasirodė ir pirmasis EP King Krule vardu, sulaukęs gan aukštų vertinimų.

King Krule yra kontrastų mišinys: liauna išvaizda sunkiai derinasi su žemu baritono vokalu, džiazo akordai čia pinasi su punk muzikos priėjimu, o visa tai neretai apipinama trip-hop ritmais.

Atlikėjęs, kilęs iš Londono, nuo vaikystės turėjo problemų su mokykla, į kurią galiausiai atsisakė eiti, tad tėvai jam nusamdė privatų mokytoją. Galiausiai Archy rado vietą muzikos mokykloje. Čia susipažinęs su kitu muzikos kūrėju Jamie Isaacu jis pradėjo įrašinėti savo muziką, pirmąjį singlą išleidęs dar būdamas paaugliu.

2011-aisiais pasirodęs albumas „6 Feet Beneath the Moon“ surinko didžiają dalį dainų, prieš tai gulėjusių anksčiau išleistuose EP, tačiau daugiausiai dėmesio sulaukė LP pradžioje skambantis kūrinys „Easy Easy“, atnešęs muzikantui pasaulinę šlovę. Būtent po šios dainos atlikimo garsiose pokalbių laidose su Conan O’Brienu bei Davidu Lettermanu, King Krule buvo pakviestas surengti turą po Jungtines Amerikos Valstijas.

Po šių pasirodymų atlikėjas sulaukė pripažinimo ne tik iš kritikų, bet ir iš kitų muzikos pasaulio garsenybių, tokių kaip Beyonce ir Frank Ocean. Pastarasis, kaip ir Kanye Westas, išreiškė norą dirbti kartu su King Krule, tačiau šis pasiūlymų atsisakė.

Archy Marshall kūryba apjungia kelis mediumus – tiek pat, kiek muzika, atlikėjui įtaką daro ir vizualus menas. 2015-aisiais pasirodė kartu su broliu Jack Marshall kurtas konceptualus albumas „A New Place 2 Drown“ – 12 dainų, 200 puslapių knyga su elektroniniu garso takeliu ir 10 minučių dokumentinis filmas.

Didelę dėmesio dalį kūrėjas skiria savo muzikiniams klipams, įkvėptiems Jimo Jarmucho bei Davido Lyncho filmų, fotografijai bei šį mėnesį pristatytai paties kurtai drabužių linijai.

King Krule kūryba dažniausiai siejama su indie judėjimu. Muzikantas maišo stipriai grojamus džiazo akordus su trip-hop stiliaus ritmais bei punk grupes menančiu žemu vokalu. Tiesa, būtų neteisinga visą atlikėjo muziką nurašyti ant vieno stiliaus. Kaip savo didžiausius įkvėpimus Archy įvardina J Dilla, The Pixies, The Libertines, Elvis Presley (King Krule pavadinimas kilo iš E. Presley filmo „King Creole“).

Paskutiniame albume „The OOZ“ muzikantas dar giliau nagrinėja hip-hopą, jungdamas jį su minimalistiniu pankroku. Albumas jaučiasi labiau muzikaliai išskaidytas, nei ankstesnieji įrašai. King Krule eksperimentuoja su įvairiais žanrais, aplinkos garsais, sukurdamas dainų rinkinį, kurį kritikai vadina kol kas geriausiu muzikanto įrašu.

2018 metų turo datose atsirado ir Lietuvos vardas. Vasario 18 dieną King Krule atvyksta į menų fabriką „Loftas“, kur pristatys savo antrąjį pilno metro albumą.

Bilietus platina – Bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: