Organizatorių archyvo nuotr.

2017 metais Kauno miesto simfoninis orkestras rengdamas tęstinį projektą – koncertų ciklą „Diriguoja jaunieji”, orentuojasi į klasikinės muzikos plėtojimą, susidomėjimo didinimą, klasikinio muzikos meno suvokimą vaikų ir jaunimo tarpe, taip pat siekia klausytoją supažindinti bei jiems pristatyti išskirtinius jaunuosius solistus ir dirigentus.

Kovo 24 d., penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje vyksiančiame trečiajame ir paskutiniame, šiais metais rengiamo ciklo koncerte, Kauno miesto simfoninis orkestras klausytojams pristatys du ypatingo talento muzikus: jaunąją smuikininkę Justiną Auškelytę ir ne kartą orkestrui dirigavusį  dirigentą Vilmantą Kaliūną.

Koncerto solistė jaunosios kartos lietuvių smuikininkė Justina Auškelytė – visame pasaulyje žinomos Niujorko Juilliardo mokyklojos auklėtinė. Čia ji baigė magistro studijas. Jaunoji muzikė yra respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė ir diplomantė, pelniusi apdovanojimus dešimtyse konkursų, dalyvavusi įvairiuose muzikos festivaliuose. Justina rengia pasirodymus su šalies orkestrais bei solistai. Taip pat pasirodo ir su kitų šalių muzikais. Už šalies garsinimą ji buvo įvertinta Lietuvos prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės padėkos raštais.

Dirigentas Vilmantas Kaliūnas būdamas vos ketverių metų amžiaus paskatintas savo tėčio pirmą kartą pradėjo groti fortepijonu. O jau būdamas vienuolikos M. K. Čiurlionio menų mokykloje pradėjo mokytis groti obojumi.  Kiek vėliau Vilmantas buvo pastebėtas obojininko iš Vokietijos. Taip jis išvyko į Vokietijos miestą Sarbriukeną ir tęsė studijas Muzikos konservatorijoje. Šiandien Vilmantas Kaliūnas yra pagrindinis obojininkas Vokietijos radijo filharmonijos orkestre.

Svarbu paminėti tai, kad dirigavimas V. Kaliūnui visada buvo labai svarbi sritis nepaisant to, kad ilgus metus studijavo obojininko specialybę. Po keletą metų trukusios obojininko patirties jis nusprendė studijuoti dirigavimą. Ne kartą dalyvavo meistriškumo kursuose. Kaip kviestinis dirigentas Vilmantas Kaliūnas pasirodė su Tiuringijos filharmonijos, Jėnos filharmonijos, Lietuvos kameriniu, Pazardžiko simfoniniu, Kauno miesto simfoniniu orkestrais.

Vilmantas Kaliūnas diriguoja ne tik profesionaliems orkestrams, tačiau daug laiko skiria ir darbui su jaunaisiais solistais bei orkestrantais iš viso pasaulio įvairiuose tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose.

O koncerto dieną klausytojus orkestras ir solistė diriguojami V. Kaliūno klausytojus džiugins klasicistų ir romantistų opusais. Skambės L. van Beethoveno Uvertiūra „Koreolanas”, W. A. Mozarto Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 5, A-dur, KV 219, F. Schuberto Simfonija Nr. 8, h-moll, „Nebaigtoji”, F. Schuberto Uvertiūra „Rozamunda”.

Koncertų ciklą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros taryba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: