© Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Gruodžio 14 d., ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje (savivaldybės pastate, I aukšte, Laisvės al. 96) įvyks tarptautinė metodinė konferencija „Priklausomybių konsultantai Lietuvoje: iššūkiai, poreikis, galimybės”.

Konferencija skirta Priklausomybės ligų specialistų asociacijos projekto „Priklausomybių konsultanto modelio, veikiančio užsienio šalyse, diegimas 9 Lietuvos savivaldybėse“ startui. Šį projektą finansuoja Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, administruojamas LR Sveikatos apsaugos ministerijos.Į konferenciją rinksis šalies Prezidentūros, NTAKD, atskirą pranešimą su faktais pateiks LR Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Šilalienė.

Konferencijoje savo patirtį pristatys Kauno savivaldybės atstovai, kur pirmasis visuomeninės organizacijos buvo įkurtas Priklausomybių ligų konsultavimo punktas startavo Gričiupio seniūnijoje, o dabar jau veikia antrus metus.

Specialiai į konferenciją atvyksta vienas iš žinomiausių Lenkijos priklausomybių ligų specialistų, daktaras psichiatras Bogdanas Voronovičius ( dr. Bohdan Woronowicz), kuris pasidalins daugiau kaip 30 metų priklausomybių terapeutų ir konsultantų rengimo patirtimi kaimyninėje šalyje.

Šiandien daktaras Voronovičius yra Lenkijos valstybinės Akoholio problemų sprendimo agentūros (PARPA) direktoriaus priklausomybių gydymo tematikos patarėjų grupės narys, o taip pat yra fondo „Zależni-Nie-Zależni“ („Priklausomi-Ne-Priklausomi“) prezidentas. Šioje srityje jis pradėjo dirbti dar 1969 metais ligoninėse prie Opolės ir Varšavos, taigi, yra sukaupęs arti 50 metų patirtį šioje srityje. 1975 metais jis dalyvavo įkuriant pirmąjį Lenkijoje bei visoje Rytų ir Vidurio Europoje psichoterapinį priklausomybės nuo alkoholio gydymo padalinį, dirbdamas Psichiatrijos ir neurologijos institute Varšuvoje. XX a. 9 dešimtmetyje ponas Voronovičius lankėsi Jungtinėse Valstijose, iš kur vienas pirmųjų į Vidurio Europą atsivežė tuomet naujus alkoholizmo gydymo metodus, tokius kaip plačiai žinoma Minesotos programa. Be to, jis yra daugiau kaip 200 metų straipsnių ir populiarių knygų, kurios išverstos į rusų bei kitas kalbas, autorius.

Numatoma, kad 15.45 min į diskusiją – klausimų atsakymų sesiją įsijungs ir realius įdomius skaičius apie priklausomybę atskleis, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gyd. anesteziologas-reanimatologas dr. Robertas Badaras, Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas gyd. psichiatras Emilis Subata.kiti priklausomybių tematikos Lietuvoje praktikai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: