Dvi savaites Vilniuje ir Kaune vyks „Baltojo kaspino“ festivalis. Organizatorių nuotr.

Minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną, šiandien visame pasaulyje prasideda kampanija „16 aktyvizmo dienų prieš smurtą lyties pagrindu“. Savo renginius pradeda ir nevyriausybinės Lietuvos organizacijos, siekiančios atkreipti dėmesį į tai, kokį mastą šalyje pasiekė prievarta prieš moteris. Daugiau nei dvi savaites bus kalbama apie lyčių nelygybę, smurto priežastis ir pasekmes bei priemones, kaip sėkmingai kovoti su šiuo reiškiniu.

NVO koalicijos „Moters teisės – visuotinės žmogaus teisės“ prezidentė ir Vilniaus moterų namų asociacijos direktorė Lilija Henrika Vasiliauskienė pabrėžia, kad smurtas artimoje aplinkoje nėra tik Lietuvos problema. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad ši prievartos forma pasiekė pandemijos lygį, o jos ignoravimas valstybių biudžetams atsieja milijardus. Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros (FRA) 2012 m. atlikto tyrimo duomenimis, viena iš trijų ES moterų, vyresnių nei 15 m., artimoje aplinkoje patyrė fizinį ar seksualinį smurtą.

Pasak L. Vasiliauskienės, prieš penkerius metus, Lietuvoje priėmus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, iš tikrųjų pamatėme, kokio dydžio ši problema. „Per pirmuosius tris įstatymo veikimo mėnesius užfiksuoti 7 tūkst. kreipimųsi į policiją, 2015 metais registruota jau apie 40 tūkst. iškvietimų.  Prieš teisės akto priėmimą, 2010-aisiais, Lietuva atsiskaitė vos už 200 atvejų. Kaip tai vertinti? Pirmiausia, pozityviai, nes tai rodo latentiškumo mažėjimą. Tiesiog nukėlėme uždangą“, – kalbėjo ji.

Labdaros ir paramos fondo FRIDA vadovė Daiva Baranauskė mano, kad kovoje prieš smurtą artimoje aplinkoje būtina kalbėti ir apie lyčių nelygybę bei kultūroje įsitvirtinusias normas. Tai, anot jos, ypač svarbi šio reiškinio priežastis. „Daug meno kūrinių kalba apie meilę bei santykius ir galime pastebėti, kad smurto ir meilės sutapatinimas ateina iš didžiosios kultūros. Tokie kūriniai kaip „Otelas“, „Hamletas“ ar „Karmen“ atskleidžia, jog, jei yra didelė meilė, tai kažkas kažką būtinai nužudo arba nusižudo. Ir net žurnalistai, rašydami apie ilgalaikį smurtą patyrusius žmones, kai smurtautojas nužudo auką ir nusižudo pats, uždeda tokią antraštę: „Jie taip mylėjo vienas kitą, kad neįsivaizdavo gyvenimo atskirai“, – sako D. Baranauksė, pridurdama, kad taip ir sukuriamas ir kartojamas mitas „Muša, nes myli“.

Ilgametė žmogaus teisių aktyvistė, Seimo narė Dovilė Šakalienė paskelbė, kad kartu su Aušrine Armonaite atkurs Moterų parlamentinę grupę. „Puikiai žinote, kad valdančioji koalicija yra pakankamai konservatyvi, tradicinės šeimos vertybės daugumai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narių labai svarbios. Ir aš tikiuosi, kad kartu su kolegomis vieningai sutarsime, jog, jei šeima iš tikrųjų yra vertybė, bus suprasta, kad moterį daužantis vyras šios sampratos neatitinka“, – sakė ji.

Prisidėdamas prie akcijos „16 aktyvizmo dienų prieš smurtą lyties pagrindu“, Vilniuje ir Kaune fondas FRIDA organizuoja „Baltojo kaspino“ festivalį. Jo metu apie lyčių lygybę bus diskutuojama per kultūros prizmę.

Pati kampanija truks iki gruodžio 10-osios. Jungtinės Tautos paskelbė, kad 25-oji kiekvieno mėnesio diena yra Oranžinė (angl. Orange Day). Taip siekiama didinti visuomenės sąmoningumą apie būtinybę stabdyti smurtą prieš moteris ir mergaites. Skleidžiant informaciją kampanijos metu naudojamos tarptautinės grotažymės #16Days #orangetheworld.

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: