Organizatorių archyvo nuotr.

Nuo liepos 22 dienos Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriaus Koncertų salėje (L. Zamenhofo g. 4) veiks paroda „Kai angelai nemiega, ragina mus kurti“.

Kaip teigia šios parodos iniciatorė Asta Milčiuvienė, „taip gera užsiimti kūryba tamsiais vakarais ar ankstyvais rytais, kai saulės spinduliai vos vos paliečia žemę savo pirštais, kada aplinkui tyla ir ramybė, ir niekas netrukdo išgirsti, ką tyliai šnabžda angelai“. Ir trys vienos šeimos moterys, mama, dukra ir dukterėčia – Monika Kačinskienė, Ramunė Milčiuvienė ir Asta Milčiuvienė, išgirdusios jų šnabždėjimą, pradeda savo tylų, paslaptingą darbą. Ir taip iš ilgiausių, švelnių siūlų gijų ir lininių audinių gimsta suknytės, pirštinytės, lėlės ir paveikslai, darbai, kurie puošia ir šildo kūną ir džiugina akis.

„Visos trys moterys labai mėgsta rankdarbius, kurie yra šeimos tradicijų tęsinys. O ši tradicija užgimė labai seniai, Gojaus kaime, Varėnos rajone, kai giminės žmonės susirinkdavo kiekvieną vakarą vis į kitą kaimo sodybą vakaroti: jie bendraudavo, pasakodavo įvairias istorijas, dainuodavo, o moterys dar ir rankdarbiais užsiimdavo. Paprastai vyresnės pamokydavo jaunesnes austi, siuvinėti, megzti. Ir taip praleisdavo ilgus rudens ir žiemos vakarus. Persikėlus į Kauną šeima toliau tęsė savo tradicijas, susirinkdama į didelį nuosavą namą ne tik praleisti savaitgalių, bet ir pabendrauti kartu užsiimant rankdarbiais. Iš šios šeimos tradicijos jau buvo surengtos dvi gražios parodos: Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje „Ką radau vaikystės skrynioj“ ir Kauno tautiniame kultūros centre paroda „Gijos“. Jose buvo pristatomi net keturių šeimos kartų rankdarbiai: austinės lovatiesės, rankšluosčiai su apnertais kraštais ir lėlės“ – pasakoja viena iš parodos bendraautorių tautodailininkė Asta Milčiuvienė.

Anot A. Milčiuvienės, Monika Kačinskienė liepos mėnesį sulaukė gražaus aštuoniasdešimtojo jubiliejaus. Ji ir toliau aktyviai dalyvauja Lietuvos menų mėgėjų asociacijos „Branduma“ veikloje, kuria eilėraščius, dainuoja chore. Savo meilę virbalams ir siūlų gijoms pamažu įskiepijo savo dukrai Ramunei Milčiuvienei, kuri neria nuostabaus grožio suknutes mažoms mergytėms ir jų mamytėms, žaisliukus, pledukus ir net rankines.

Asta Milčiuvienė priklauso Tautodailininkų sąjungai nuo 2004 metų. Ji nuolat dalyvauja įvairiose parodose tiek autorinėse, tiek ir su kitais autoriais. Jos darbai buvo eksponuoti Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos ir Kauno pilies skyriuose, Kauno tautinės kultūros centre, Kauno kultūros centre „Tautos namai“, Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Kauno miesto savivaldybės V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje Aleksoto padalinyje, pasaulinėje lėlių parodoje „Higa shikagawa-shi“, Japonijoje. Su Kauno moterų rankdarbių klubu „Kraitė“ 2006 metais išleido knygą „Kraitės rankdarbių pasaulis“. Jos darbai iškeliavę į įvairias pasaulio šalis, tapę privačių kolekcijų dalimi. Vieną iš Astos lėlių įsigijo ir 1996 metų UNESCO Taikos premijos lauretė Kiara Liubik (Chiara Lubich ).

Parodos uždarymas ir susitikimas su parodos autorėmis Monika Kačinskiene, Ramune Milčiuviene ir Asta Milčiuviene vyks rugpjūčio 18 d., penktadienį, 15 val. Lietuvių tautinės muzikos istorijos muziejaus Koncertų salėje (L. Zamenhofo g. 4).

Paroda veiks iki rugpjūčio 18 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: