Organizatorių archyvo nuotr.

Jau tapo tradicija, kad Lietuvos ir pasaulio žaidimų kūrėjai naujus metus pasitinka dalyvaudami didžiausiame žaidimų kūrimo maratone „Global Game Jam 2017“. Lietuvoje šie renginiai taip pat ypač populiarūs, o kiekvienais metais į žaidimų kūrimo šventę susirenka vis didesnis skaičius žmonių. Natūralu, kad „LT Game Jam“ išaugo ir šiemet pirmą kartą vyks net keturiuose Lietuvos miestuose vienu metu – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Garbinga „LT Game Jam“ istorija

Lietuviška „Game Jam“ renginių istorija tęsiasi jau daugiau nei 13 metų. Sekdami renginio sumanytojų Chris Hecker ir Sean Barret pavyzdžiu, Lietuvos žaidimų kūrimo industrijos entuziastų grupė, pasivadinusi „Nesnausk“, dar 2002-aisiais metais suorganizavo antrąjį „Game Jam“ pasaulyje. 2003 metais šis renginys buvo pakartotas, tačiau pirmųjų renginių organizatorių įsitraukimas į žaidimų industrijos sūkurį lėmė, kad renginių serija nutrūko.

2009-aisiais metais „LT Game Jam“ idėja buvo atgaivinta, kaip pasaulinės iniciatyvos dalis ir nuo to laiko susidomėjimas šiuo renginiu Lietuvoje kasmet vis augo. 2014-aisiais metais renginių organizavimą perėmė Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija, o pernykštis renginys atsidūrė rekordų knygoje, surinkęs net 640 dalyvių trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos pirmininkas Gediminas Tarasevičius džiaugėsi augančiu susidomėjimu žaidimų kūrimu ir tikino, kad žaidimų kūrimo amatas kasmet darosi vis populiaresnis.
„Metai iš metų „LT Game Jam“ renginių mastas vis didėja, o Lietuva gali didžiuotis būdama viena iš nedaugelio valstybių, kurioje šis pasaulinis renginys sulaukia tokio dėmesio. Pernai mūsų šalis buvo trečioje vietoje pasaulyje, jei skaičiuosime renginio dalyvius šalies sostinėje, tačiau svarbu nepamiršti, kad „LT Game Jam“ tuo pat metu vyko ne tik Vilniuje, bet ir Kaune bei Klaipėdoje, kur sukūrėme net 91 žaidimą. Šiemet šį skaičių tikimės dar padidinti, nes renginį pirmą kartą rengsime ir Šiauliuose“ – pasakojo Gediminas Tarasevičius.

Organizatorių archyvo nuotr.
                                                                Organizatorių archyvo nuotr.

„LT Game Jam 2017“ laukiami visi

„LT Game Jam“ žaidimų kūrimo maratonas kviečia susiburti visus kūrėjus, kurie kada nors svajojo apie žaidimų kūrimą. Iš pradžių, išskirtinai žaidimų kūrėjams skirtas renginys, jau eilę metų į žaidimų kūrimo pinkles, vilioja ir kitų industrijų profesionalus bei mėgėjus – dailininkai, garso ir grafikos dizaineriai, programuotojai ir kiti savo sričių specialistai, susirinkę renginio erdvėse, gauna tradicinę metų temą, ir per 48 valandas stengiasi sukurti veikianti kompiuterinio ar stalo žaidimo prototipą.

„Margas dalyvių būrys garantuoja, kad „LT Game Jam“ niekada nebūna nuobodus” – dalinosi patirtimi vienas iš renginio organizatorių Liudas Ubarevičius. „Vienas moka piešti, kitam puikiai sekasi programuoti, o trečias tiesiog kupinas originalių idėjų. „LT Game Jam“ padeda šiems žmonėms susiburti į komandas ir per sąlyginai trumpą laiką sukurti kažką nuostabaus. Vieną ar kitą žaidimo kūrimo aspektą mokantys renginio dalyviai, noriai dalinasi patirtimi su jaunesniaisiais kolegomis, profesionalai moko pradedančiuosius ir panašiai. Žinome atvejų, kuomet, „LT Game Jam“ užsimezgę projektai ir pažintys transformavosi ir į puikią verslo idėją,” – pasakojo Liudas.

„LT Game Jam“ metu galima kurti ir stalo žaidimus. Renginio organizatoriai pabrėžia, kad jau eilę metų pastebimas ir padidėjęs sukurtų stalo žaidimų skaičius. „Nemokantys dirbti su skaitmeniniais žaidimų kūrimo įrankiais neturėtų ignoruoti „LT Game Jam“, nes kasmet sulaukiame ir keleto dalyvių, kurie pasirenka žaidimą kurti naudodamiesi popieriumi, žirklėmis ir pieštukais, o į tokio žaidimo kūrybos procesą gali įsitraukti beveik bet kas.“ – pasakojo Liudas Ubarevičius.

Organizatorių archyvo nuotr.
                                                                        Organizatorių archyvo nuotr.

4 miestai – 4 naujos vietos kurti žaidimus

Per savo istoriją „LT Game Jam“ dažniausiai rinkdavosi įvairias mokymo įstaigas didžiausiam žaidimų kūrimo maratonui rengti. Šie metai ne išimtis. Sostinėje „LT Game Jam“ pirmą kartą įvyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Kaune žaidimų kūrėjai net dviems dienoms užims Kauno technologijos universiteto socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto pastatą. Pajūrio regiono žaidimų kūrėjai dar kartą bursis Klaipėdos mokslo ir technologijų parke, o pirmasis renginys Šiauliuose bus surengtas Šiaulių valstybinės kolegijos Verslo ir technologijų I-iuose rūmuose.

„Labai džiaugiamės, kad „LT Game Jam“ pagaliau atvyksta ir į Šiaulius. Tai svarbu ne tik mums, Šiaulių valstybinei kolegijai (ŠVK), mūsų studentams, kurie domisi žaidimų kūrimo technologijomis. Kolegijoje susiburs žaidimų kūrėjai iš viso regiono, neabejojame, kad jiems šis renginys bus ne tik įdomus, tačiau ir labai naudingas. Juk žaidimų kūrimo asai 48 valandas dalysis idėjomis ir lavins savo gebėjimus. Šiaulių valstybinę kolegiją užvaldys kūrybos dvasia! Kolegijos studentai ir dėstytojai šiam pasaulinio lygio žaidimų kūrimo maratonui jau ruošiasi, tai bus iššūkis mums visiems“, – sako Šiaulių valstybinės kolegijos Informatikos inžinerijos katedros vedėja Ingrida Morkevičienė.

„Didėjant renginio apimčiai ir dalyvių skaičiui ieškome ne tik didesnių erdvių, tačiau norime šį amatą parodyti ir platesnei auditorijai. – pasakojo Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos pirmininkas Gediminas Tarasevičius. „Šių metų renginio erdvių pasirinkimą lėmė mūsų noras į žaidimų kūrimo šventę privilioti dar daugiau smalsių praeivių. Kuo daugiau dalyvių, tuo įdomesnių žaidimų sulauksime“ – šypsosi Gediminas.

„LT Game Jam“ vyks 2017 m. sausio 20-22 dienomis.

Daugiau informacijos apie renginį galima rasti oficialiame „LT Game Jam 2017“ puslapyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: