Organizatorių archyvo nuotr.

Kaip tapote SALA? Kodėl aplink Jus tyvuliuoja tokie garsynai, garsovaizdžiai? Kada pajutote, kad tai neišvengiamai Jūsų dalykas?

Tikriausiai egzistuoja bent jau keletas legendų kaip tai prasidėjo ir tie 20 ir plius metų jau leidžia daug ką pamiršti ir dar daugiau ką prifantazuoti. Galiu tik užtikrinti, kad nebuvo taip: “ei, pamėginam sukurti grupę ir pagroti va tokią muziką!” Sala atėjo kaip savotiška apeiga, žaidimas ar magiškų būsenų paieška. Tas tapsmo taškas, kai jau nebepakanka formalių akordų ar standartinių muzikinių formulių ir atsiranda jausmas, kad dar truputis ir jau galima išeiti į kitur. Nekreipiant dėmesio į rezultatus, aplinkinius ir aplinkas. Kai gali drąsiai keisti ir keistis. Ir būti keistu.

Kas Jus įkvepia?

Labiausiai įkvepia pats dalyvavimas. Žaidimas. Procesas. Suprantama, egzistuoja išoriniai dirgikliai, tačiau jie randasi kažkur pasąmoniniame lygmenyje, nes paSala yra labai fizinis veiksmas, buvimas čia ir dabar, aplenkiant istorinius aspektus ar futuristines motyvacijas. Taigi negaliu pasakyti, kad mus įkvepia Tarkovskis ar miškas rudenį, nes mus įkvepia ir Tarkovskis ir miškas rudenį.

Kaip vyksta įrašai? Ar tai kūryba, ar meditacija?

Improvizacija. Tiek anksčiau, kai įrašai buvo labiau kolektyvinis procesas, tiek dabar, kai tas kolektyviškumas pavirto tik į asmeninius, šiek tiek atsiduodančius totalitarizmu, ginčus su savo savastimis. Viskas prasideda nuo tylos, viskas pasibaigia irgi tyla. Jei per vidurį kažkas nuskamba – tai ir yra sala.

Projektas pasižymi dideliu produktyvumu ir skirtingais leidiniais bei pasirodymais. Kas turi įtakos paSALOS tipažams?

Minėtasis buvimas šioje akimirkoje. Kai įbrendi į upę, kiekvieną karta ta upė yra vis kitokia. Tiesiog priimi ją tokia, kokia ji yra šią sekundę, o toliau jau viskas vyksta savaime, nes ta upė esi tu pats. Kartais tas būsenos perdavimas pavyksta geriau, kartais keisčiau, bet svarbu ne rezultatas, o pats veiksmas. Iš čia ir mūsų daugiaveidiškumas. Kiek pamenu, egzistuoja tik vienas įrašas, kai mes iš anksto apsisprendėme koks jis bus. Keista ar juokinga – tai vienintelė Salos duoklė neo-folkui. Mūsų mažytis juodas angelas.

Kaip vertinate eksperimentinės muzikos scenos situaciją Lietuvoje šiuo metu?

Dabar aš mažas ekspertas šiuo klausimu. Tikriausiai ta situacija yra pakankamai gera – kitaip argi kas mus dabar  kalbintų. Mes į visas scenas žvelgiame iš nepretenzingos izoliacionistinės pasalos, nesišliejame prie grupuočių, neieškome sąjungininkų ar sekėjų. Čia prisideda ir geografinė padėtis iš kurios visada patogų rečiau ar dažniau atlikti kovinius žvalgybos žygius. Tu nesi centre, tu nesi centras, tu gali būti visur.

Jūsų skambesiai valo, labai gerai išvalo visokius populiariosios muzikos purvynus iš jais pritaškytų klausytojų galvų. Ko klausotės pats?

Čia reikėtų pavardinti vardus? O to nebus. Aš tiesiog stengiuosi klausyti gerą muziką. Buku seno kvailio principingumu perku originalius kompaktinius diskus ir kraunu juos į spintą. Dar dažniau – pasiimu garso įrašytuvą, mikrofonus, ausines ir einu klausyti konkrečių garsų. Ir su laiku vis rečiau spaudžių įrašymo mygtuką.

Būsimam renginiui skirtos muzikinės kelionės apybraiža: kokioje lokacijoje įsivaizduoji savo klausytoją pasirodymo metu? Kaip įsivaizduoji jo vidinius išgyvenimus: labiau kaip paskatinimą mąstyti, kažką rasti ar pabūti su savimi, introspektyviai žadinant potyrius ir atradimus?

Kokioje lokacijoje? Elementaru – saloje. Ir tikrai nesinori būti atsakingais už kiekvieno atskiro klausytojo narkoleptines klejones. Pasiliekame teisę žvelgti į jas iš savo pasalos.

Ačiū už pokalbį – tikiuosi greitai susiklausysime!

Renginio data: Gruodžio 9 d. – 21:00 

Renginys Facebook’e: https://www.facebook.com/events/1157715871010436/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: