The Naghash Ensemble / Organizatorių archyvo nuotr.

Dar VI a. pr. m. e. nuostabioje kalnų ir upių apsuptyje įsikūrusi Armėnija turi senas istorines ir kultūrines tradicijas. Ji tapo pirmąja pasaulio valstybe, pripažinusia krikščionybę oficialia religija. Ant miškais apaugusių kalnų keterų būrėsi vienuolynai, statėsi rytietiškais raštais išmargintos bažnyčios. Būtent čia gimsta tarp Rytų ir Vakarų, praeities ir modernumo, minimalizmo bei kompleksiškumo balansuojantis kolektyvas, kuris senosios Armėnijos skambesį perkelia į XXI amžių ir pristatys klausytojams Lietuvoje.

Armėnų – amerikiečių kompozitorius John Hodian užsuka į Jerevano Garni šventyklą. Nuostabios akustikos statinyje vokalinis kvintetas gieda viduramžių armėnų dvasinę muziką. Ji tokia nepaprasta, jog muziko galvoje užsilieka dienų dienas. John Hodian pasiryžta šį skambesį panaudoti nauju būdu, tačiau tam reikia tinkamo teksto. Kompozitorius ne vienerius metus praleidžia tyrinėdamas Jerevano, Niujorko ir Berlyno bibliotekų archyvus – kol vieną dieną aptinka mažą armėnų viduramžių poeto Mkrtich Naghash kūrinio fragmentą. Jo žodžiai iš karto pasiekia kūrėjo sielą kartu su žinojimu, kad tai jam skirtas tekstas.

Taip gimė Armėnijos ansamblis „Naghash Ensemble“, savo kūryboje panaudojęs visus rastus XV a. armėnų mistiko poeto ir kunigo Mkrtich Naghash eilėraščius. Remdamiesi šventais jo tekstais „Naghash Ensemble“ sujungia žemišką armėnų liaudies dainų dvasingumą, naująją klasikinę muziką, šiuolaikinį post-minimalizmą ir roko bei džiazo energiją. Trys nuostabūs moteriški vokalai ir ketvertas geriausių Armėnijos instrumentalistų atlieka naujos kartos ir unikalaus skambesio muziką.

„Naghash Ensemble“ sudaro sopranai Hasmik Baghdasaryan, Tatevik Movsesyan, altas Arpine Ter-Petrosyan, dhol (dvipusis būgnas) grojantis Tigran Hovhannisyan, ūdu (Artimųjų Rytų styginis instrumentas) – Aram Nikoghosyan, duduku (medinis pučiamasis instrumentas) – Emmanuel Hovhannisyan ir kompozitorius bei fortepijono atlikėjas John Hodian. Šio kolektyvo repertuare armėniškos dainos suskamba taip, tarsi jos būtų ne iš šio pasaulio, o sodrūs balsai atskleidžia dvasinį muzikos gylį.

Grupės išleistas dviejų dalių albumas „Songs of Exile“ (2014 m., 2016 m.) yra gili žmogaus ir Dievo santykio meditacija, žvelgiant iš daugybę metų tremtyje praleidusio vienuolio perspektyvos. Tai iš dalies liaudies, iš dalies klasikinė giliai jaudinanti muzika, atgimimo, gailestingumo ir užkalbėjimų kolekcija. Albumas yra išleistas ir platinamas kartu su Mkrtich Naghash piešiniais iliustruota knyga bei jo eilėraščių tekstais, išverstais į keturias kalbas (anglų, armėnų, vokiečių bei prancūzų).

„Naghash Ensemble“ – tai it varpeliai skambantys skaidrūs klasikiniai balsai, plevenančios melodijos ir mistiškos persipynusios linijos. Iš senovės Armėnijos atkeliavęs garsas nepaklūsta jokioms etiketėms. Gruodžio 15 d. Šv.Jonų bažnyčioje Vilniuje ir gruodžio 16 d. VDU Didžiojoje salėje Kaune galėsite įsitikinti tarp Rytų ir Vakarų, praeities ir modernumo, minimalizmo bei kompleksiškumo balansuojantis kolektyvas yra išskirtinis pavyzdys, jog praėjus net pusei tūkstantmečio mūsų protėvių tekstai yra gyvi. Išties savo veiklai atsidavę žmonės niekur nedingsta ir nepasimiršta – lyg būdami čia, mus įkvepia bei nurodo veiklos kryptį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: