Organizatorių archyvo nuotr.

Poryt – jau šį šeštadienį Vilniuje vyks „Vegfest LT“ vasaros festivalis – renginys, skirtas visiems besidomintiems veganizmu, augaline mityba, sveika gyvensena, ekologija bei gyvūnų teisėmis

Tai jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore. Pernai rugsėjį įvyko „Vegfest LT“ rudeninė, o gruodį – kalėdinė mugės, abi sulaukusios lankytojų antplūdžio.

Idėja organizuoti veganams skirtą renginį kilo Jungtinėje Karalystėje gyvenančiai lietuvei Ventei Viteikaitei. „Tokie renginiai užsienyje organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir yra labai populiarūs, – pasakojo ji. – Pajutau, kad ir Lietuvoje susidomėjimas veganizmu auga, tad tokiam renginiui jau pribrendo metas.“

„Vegfest LT“ festivalyje vėl veiks veganiškų prekių mugė – joje prekiaus apie šimtas dalyvių – beveik dvigubai daugiau nei pirmajame renginyje. „Vegfest LT“ – tai visų pirma maisto festivalis. Nors bus ir kitų prekių, didžiausias dėmesys skiriamas būtent maistui“,  – sakė V.Viteikaitė. Lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, pavyzdžiui, seitano (iš kviečių pagaminto produkto), tempės (fermentuotų sojos pupelių), duonmedžio „mėsos“, net keliolikos rūšių augalinio pieno, pelėsinio riešutų sūrio, glaistytų varškės sūrelių ir t.t. Atėję į renginį taip pat galės įsigyti virtuvės įrangos, ekologiškų produktų, kosmetikos, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

Taip pat vyks paskaitų programa – ji aprėps įvairiausias temas. Lektorė, knygų autorė Kotryna Cikanauskienė pasakos kodėl veganizmas – ateities mityba. Rytų kultūros tyrinėtojas ir populiarintojas Tada Snuviškis kalbės apie veganizmo ištakas Senovės Indijos filosofijoje, orangutangų išsaugojimo aktyvistė Alvyda Andriekutė skaitys pranešimą apie tai kuo sveikatai ir gamtai žalingas palmių aliejus, o treneris Ignas Bakėjus patars kaip maitintis intensyviai sportuojant.

Pirmuosiuose „Vegfest LT“ renginiuose dalyvavo daugiausiai nedideli ir vidutiniai verslai, o šįkart prisijungė ir keletas stambių įmonių. „Verslas vis labiau atkreipia dėmesį į augančią veganų bendruomenę ir tai labai džiugina“, – neslėpė Ventė. Prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. Pasak Ventės, dar prieš porą metų grįžus į Lietuvą ir pasiteiravus apie veganiškus pasirinkimus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o šiandien tie patys restoranai ir kavinės jau turi veganiškus meniu. „Progresas akivaizdus“, – tvirtino ji.

Veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje per paskutinius keletą metų veganų skaičius išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek tiksliai veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia daugiau nei 18.000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnų, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nevartoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką su gyvūnais.

Agnė Triškytė

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks prekybos centro VCUP penkto aukšto terasoje nuo 10 iki 18 valandos. Įėjimas nemokamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: