Ⓒ Alina Burinskaitė

Liepos 8 d., šeštadienį, 14 val. Kauno miesto muziejaus Kauno pilies skyriuje (Pilies g. 17) vyks tapytojos Alinos Burinskaitės personalinės parodos „Žydinčios svajos“ atidarymas.

Parodoje dailininkė Alina Burinskaitė privers ne vieną susimąstyti ir savęs paklausti, kas gi yra gėlės. Atidarymo metu skambės romantiškos akordeono melodijos.

„Jei kas mūsų žemėje dvelkia svajone ir pasaka, tai gėlės. Šios prabangiai pasipuošusios žemės gražuolės vilioja, žavi ir užburia mūsų akis savo išvaizda, spalvom ir kvapais. Jei nori susvajinti kurią nors širdį apsupk ją gėlėmis“, – teigia menininkė. Tam, kuris grožį jaučia, klausimas Kas gi yra gėlės? atrodytų beprasmis. Beprasmis aiškinimas ir tam, kas grožiui nejautrus. Gėlės, pasak autorės, atveria savo grožio paslaptį tik tam, kuris jomis gėrisi. Gėlės yra gamtos šypsena. Gėlės kvapas – jos siela ir poezija, kuri supa gėlę. Todėl žemės grožis stipriausiai pasireiškia gėlėse. A. Burinskaitės teigimu, nenuostabu, kad gėlės tapo gražiųjų jausmų simbolis, nes tokie jausmai vaizdžiausiai nusakomi gėlėmis. Ne kartą gėlės būna tylus išsigelbėjimas, kai sieloje susitelkia daug grožio, ir žodžiams trūksta jėgos jį išreikšti. Gražiausias žmogaus jausmas – meilės jausmas, išsakomas gėlėmis, prilyginamas, jomis apsupamas. Kuri mergina ar moteris nėra gavusi gėlių, kuriomis buvo norima išsakyti besiveržiančius širdies jausmus? Nenuostabu, kad beveik visos moterys gėles brangina. Nuo jų neatsilieka ir jautresni grožiui vyrai. V. Hugo nurodo glaudų ryšį tarp moters ir gėlės. Jis mano, kad Dievas nebūtų sutvėręs gėlių, jei nebūtų sutvėręs moters, nes tik jos akys gali įvertinti gėlės grožį. Ne veltui „gėlės — tai meilės vaikai“ (S. Lagerloef). Pati gi meilė yra sielos pražydimas geriausiais jos jausmais. Įsimylėjus visur gėlės vaidenas. Bundantys pirmosios meilės jausmai — tai dar neprasivėrę žiedų pumpurai. Mylinčiam mergaitės rankos žydi (H. Nagys). Kai vyras mylimosios rankas pabučiuoja, jos pražysta. Tai dėl to, kad meilėje širdis tampa kvepiančia rože, ir visi jausmai bei svajonės — iliuzinės gėlės, kuriomis siela pražysta.

tapyba

Ne vienas yra pastebėjęs, kad gėlės grožis ir jos kvapas gali turėti įtakos žmogaus dorovinei nuotaikai. V. Hugo žodžiais tariant, „Kada žemė pakvimpa, žmogaus širdis pasidaro geresnė.“ „Su išsiskleidusiais saulėje žiedais ir žmogaus širdis prasiskleidžia gėriui. Gėlės kvapas – tai tasai džiaugsmo pasireiškimas, kuriuo visata džiaugiasi. Per gėles Dievas kalba į žmones. Meilė pražydina visa“, – atvirauja menininkė.

Menininkė, tapytoja Alina Burinskaitė gimė 1986 m. vasario 12 d., Kauno rajone, Šlienavoje.

„Tapyba – tai pats nuostabiausias atradimas mano gyvenime, šis pomėgis kardinaliai pakeitė mano požiūrį. Supratau, kiek daug gražių dalykų mes nepastebime, kiek nuostabių akimirkų praeina veltui. Jeigu tik sustotume, įkvėptume šviežio oro gurkšnį ir atsimerktume – atrastume, koks gražus ir spalvingas pasaulis mus supa. Kiekvienas metų laikas turi savo unikalumą, kiekviena diena ypatinga ir nepasikartojanti pamoka, o kiekvienas sutiktas žmogus mūsų gyvenimo kelyje yra pats brangiausias mokytojas. Esu kupina pozityvumo – todėl ir savo darbuose stengiuosi įkūnyti gerą, teigiamą emociją, dominuojančios ryškios – atspindi ir mano energingumą. Mėgaujuosi kiekviena akimirka laikydama teptuką rankose ir tapau su plačia šypsena, nes šis pomėgis man sukelia begalinį džiaugsmą, mano tikslas kūrinių pagalba perduoti žmonėms gerą, pozityvią ir žinoma jaukią nuotaiką, kiekvienas paveikslas man yra tarsi vaikas, kuriam norisi surasti mylinčius ir laukiančius namus“, – prisipažįsta A.Burinskaitė.

Paroda Kauno pilyje veiks iki rugpjūčio 09 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: