Kayhan Kahlor / Organizatorių archyvo nuotr.

Balandžio 27 ir 28 d. Vilniuje ir Kaune koncertuos Persų klasikinės ir tradicinės muzikos atlikėjas Kayhan Kalhor (Iranas). Iš Teherano kilęs Kayhan Kalhor yra tituluojamas vienu svarbiausiu persų muzikos ambasadoriumi bei naujosios kartos kamancheh (persų styginis instrumentas) atlikėjų mentoriumi.

Persų klasikinė muzika – viena seniausių ir iškiliausių Rytų muzikos tradicijų, savo ištakomis siekianti antikinių civilizacijų laikus. Ji susiklostė Sasanidų imperijos (226–651 m. po Kr.) laikais ir padarė didžiulę įtaką visai Artimųjų, Vidurio Rytų ir Šiaurės Indijos muzikai. Klasikinė muzika būdavo atliekama valdovų rūmuose ir aristokratų namuose. XIX a. pradžioje dėl dižiulės Vakarų kultūros įtakos senoji persų muzikinė tradicija buvo beveik beužgestanti.  Tradicijos atgimimas įvyko XIX a. viduryje, kai iš meistrų lūpų buvo užrašyti senosios muzikinės tradicijos likučiai. Šiandien ši muzika tampa vis populiaresnė, vis dažniau skamba pasaulio koncertų salėse. Tradiciją toliau plėtoja viduriniosios ir jaunesnisios kartos Irano atlikėjai ir kompozitoriai.

Persų muzika – daugiausia vienbalsė, improvizacinio pobūdžio. Ji yra vokalinės prigimties: instrumentiniai kūriniai iš esmės remiasi vokalinės kilmės melodijomis. Persų muzika išsiskirian dermių ir ritmų įvairove. Ji yra modali, paremta septyniomis dermėmis, kurių kiekviena sukuria itin savitą nuotaiką, padedančią klausytojui panirti į subtilų ir paslaptingą Rytų muzikos pasaulį. Itin savitą skambesį jai suteikia mikrotonai – subtilūs dermės niuansai, kurių neįmanoma atkurti europietiškais muzikos instrumentais. Išskirtinė ir stulbinanti ritmų įvairovė grindžiama persų poezijos metrais ir kalbos skambesiu. Improvizacijoms ir kompozicijoms naudojami tekstai iš klasikinės persų literatūros, persų poetų mistikų eilės (Nizamī, Rūmī, Sa’adī, Hāfez ir kt.). Skirtingo pobūdžio instrumentinės pjesės ir dainos koncertuose sujungiamos į didesnės apimties siuitas.

Populiariausi persų instrumentai – santūras (cimbolai), taras (penkiastygė ilgakaklė liutnia), setaras (keturstygė liutnia), kemanča (smaiginis smuikas), tombakas (taurės formos būgnas), dafas (didelis siauro rėmo būgnas su matelo grandžių žvangučiais).

Kemanča – griežiamasis chordofonas, persų ilgakaklis smaiginis smuikas, giminingas smuikui. Vienas svarbiausių persų klasikinės muzikos instrumentų. Šaltiniuose minimas nuo X a. Paplitęs Irane, Armėnijoje, Azerbaidžane, Turkmėnijoje, Uzbekijoje. Kemančą sudaro rutuliškas rezonatorius (dažniausiai skobiamas iš riešutmedžio, rečiau – iš kokoso riešuto ar moliūgo), iš viršaus trauktas trauktas ėriuko ar ožio oda, ir ilgas laibas kaklelis Turi keturias plienines (seniau – šilkines) stygas. Laikomas statmenai, smaigas remiamas į kairįjį kelį. Griežiama nedideliu šiek tiek lenktu stryku. Tembras minkštas, aksominis, primena žmogaus balsą.

Kayhan Kalhor (Iranas) yra aukščiausios klasės atlikėjas, kamencheh virtuozas, kuriantis stiprius ir vertingus muzikinius pojūčius. Atlikėjas kuria garsiausiems persų klasikinės muzikos vokalistams Mohammad Reza Shajarian ir Shahram Nazeri, televizijai, jo kūriniai buvo įtraukti į režisieriaus Francis Ford Copolla filmo „Youth without youth“ garso takelį. Kūrėjo biografiją puošia daugybė koncertų su žinomais Irano atlikėjais Ali Bahrami Fard, Ali Akbar Moradi, Hossein Alizadeh, Faramarz Payvar bei skirtingų kultūrų atstovais: indais Shujaat Husain Khan, Swapan Chaudhuri, Azerbaidžiano dainininku Alim Qasimov, turku Erdal Erzincan bei kitais.

Jis prisideda prie violončelininko Yo-Yo Ma muzikinio projekto „Silk Road Project“, dalyvavo „Kronos Quartet“, „New York Philharmonic Orchestra“, „Orchestre National de Lyon“ veikloje. Tarptautinį Kayhan Kalhor pripažinimą puikiai atspindi jam suteikta garbė pasirodyti su dviguba programa festivalyje „Mostly Mozart“ JAV, kurio metu atliko žymųjį W. A. Mocarto kūrinį „Requiem“. Atlikėjo muziką galime girdėti kone trisdešimtyje solinių ir su kitais atlikėjais išleistų  albumų.

Koncertai:

Balandžio 27 d. 19 val. Šv. Jonų bažnyčia, Vilnius

Balandžio 28 d. 19 val. Raudondvario dvaro menų inkubatorius, Kaunas

Daugiau informacijos:

www.gmgyvai.lt

Bilietai:

http://www.tiketa.lt/LT/kayhan_kalhor___persu_muzikos_lobynas_iranas_18713

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: