Organizatorių archyvo nuotr.

Rugpjūčio 3 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje (L. Zamenhofo g. 12) atidaroma plokštelių paroda 33 apsisukimų per minutę greičiu „Kaip lapė vilką apgavo“.

Ši paroda, skirta lietuviškai įgarsintoms pasakoms vinilinėse garso plokštelėse, kurios pirmą kartą buvo eksponuotos šių metų gegužės–birželio mėn. Alytaus kraštotyros muziejuje. Tai pirma tokio pobūdžio paroda Lietuvoje!

Nors lietuviškų plokštelių istorija prasidėjo dar XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje, bet pirmosios plokštelės su lietuviškai įgarsintomis pasakomis išleistos tik praėjusio amžiaus septinto dešimtmečio pradžioje. Dauguma jų įrašytos Vilniaus plokštelių įrašų studijoje ir buvo leidžiamos po leidybinės firmos „Мелодия“ ženklu. Paskutinės plokštelės buvo išleistos 1991 m. Viena tokių – „Keistuolių teatro“ spektaklis mažiems ir dideliems pagal D. Biseto pasakas „Nieko rimto“. Manoma, kad per visą laiką buvo išleista daugiau nei 90 vinilinių plokštelių su lietuviškai įgarsintomis pasakomis. Taip pat, keletas plokštelių buvo įrašytos JAV ir Kanadoje. Trys iš jų („Antrieji žirginėliai“, „Sek pasaką…“, „Arlekino meilė ir kitos pasakos“) eksponuojamos parodoje.

Pasakas paprastai įgarsindavo žymūs Lietuvos kompozitoriai, muzikantai, aktoriai. Buvo leidžiamos ne tik lietuvių liaudies ar lietuvių rašytojų sukurtos pasakos, bet ir žinomiausi užsienio autorių kūriniai vaikams, pvz. Šarlio Pero „Raudonkepuraitė“, ar Astridos Lindgren „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyveno ant stogo“.

Parodoje pristatomos 65 vinilinės garso plokštelės, priklausančios Alytaus kraštotyros muziejaus Vaizdo ir garso rinkiniui. Parodoje pristatomos plokštelės su meniškai iliustruotais jų įdėklais, kuriuos kūrė žinomi to meto Lietuvos dailininkai. Plokštelė tampa ne tik prasminga savo įrašytu turiniu, bet vertinga ir menine reikšme. Šių plokštelių su lietuviškai įgarsintomis pasakomis įdėklai pradėti iliustruoti 8 deš. pr. Tai Iš pasakų knygelės „Kaip lapė apgavo vilką“ (1974 m.), pagal V. Pietario pasakų ciklą „Lapės ir vilko draugystė“ (1975 m) ir t.t. Parodoje pateikiama ir keletas plokštelių be iliustruotų vokų. Tokių buvo išleista apie 20.

Sklandant magiškam pasakų pasauliui neverta apsigauti ir manyti, kad paroda skirta tik jaunesnio amžiaus lankytojams ir jų tėveliams. Tikrai ne! Paroda sudomins ir plokštelių kolekcininkus, pedagogus, dailininkus, muzikos įrašų platintojus ir visus kt. besidominčius šia tema.

Parodoje bus galima ne tik apžiūrėti vinilines plokšteles, bet ir pasiklausyti įgarsintų pasakų bei leidėjų atsiminimų. Skubėkite apsilankyti!

Paroda Lietuvių tautinės muzikos istorijos muziejuje veiks iki rugpjūčio 30 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: