Dokumentinio filmo "What Makes Us" kadras

Seserys Rena Mundo Croshere ir Nadine Mundo iš Los Andželo dokumentiniu ciklu „What Makes Us“ keičia stereotipus ir požiūrį į moterų sportą bei atkreipia dėmesį į sportininkes, kurios dažniausiai nesusilaukia žiniasklaidos susidomėjimo. Futbolininkė Megan Rapinoe, grįžusi iš Pasaulio futbolo čempionato su aukso medaliu, Niujorko „Flash“ žaidėja Sydney Leroux, ispanų saugė  Verónica „Vero“ Boquete, ledo ritulio puolėja Hilary Knight, banglentininkė Carissa Moore – sportininkės, kurių įspūdingas talentas ir kelias į karjeros aukštumas parodomas trumpais dokumentiniais filmais.

„What Makes Us“ režisierės pačios sportu neužsiima, tačiau jas žavi moterų, susidūrusių su sunkumais, istorijos. „Be jokios abejonės, mums patinka istorijos sportininkų, kurie toli gražu nelaikomi favoritais, bet galiausiai stebime jų begalinio atkaklumo ir pergalės akimirkas. Mes tiesiog jautėme, kad yra nepapasakotų istorijų. Deja, moterys sportininkės negauna tokio dėmesio žiniasklaidoje kaip vyrai, tad dirbdamos dažnai nustebdavome. Tai fenomenalios istorijos.“ – apie dažnai neatskleidžiamą moterų sporto realybę pasakojo R. Mundo.

Režisierės su ispanų žvaigžde Vero / Dokumentinio filmo “What Makes Us” kadras

Seserys mano, jog požiūris, kad moterų sporto nerodo televizija, nes jo niekas nežiūri, yra atgyvenęs. „Nadine ir aš esame ryškiausi pavyzdžiai: nesame sportininkės, tačiau įsigilinusios į šių nuostabių moterų istorijas, mes tapome jų didžiausiomis gerbėjomis. Susipažinus su jų karjeros užkulisiais ir pažinus jas kaip žmones, norisi ir toliau stebėti, kaip joms sekasi.“ – R. Mundo teigia, kad proceso metu atsiranda dar daugiau susidomėjimo. Jai antrino ir sesuo: „Jos visos pradėjo tokiame jauname amžiuje ir jau turėjo tikslą tapti pasaulio čempionėmis. Tai yra nuostabu. Visi iššūkiai, kuriuos turėjo praeiti šios moterys, tokie kaip žaidimas berniukų komandose, patyčios ar apskritai pašalinimas iš komandos, yra pagrindiniai mūsų padėjėjai papasakoti istoriją. Mes nenorime nupasakoti kiekvienos iš jų biografijos, tik mažą jos dalelę ir akimirką, kai jos pasiekiama viskas, ko labiausia trokšta.“.

Režisierės kiekvieną sportininkę laikė filmo veikėja ir nesuteikė didelės reikšmės tam, jog jos -moterys. Filmuose nejuntamas moterų, kaip sportininkių, išaukštinimas. „Mūsų, kaip režisierių, požiūris yra nuoširdžiai pasakoti istorijos esmę ir kartais atskleisti daugiau tiesios pasitelkiant ypatingą konkretumą.“ – požiūrį į dokumentinių filmų veikėjas atskleidė R. Mundo. Seserims taip pat teko pastebėti, kad dauguma šių sportininkių neturėjo sektinų pavyzdžių ir dabar pačios jaučia atsakomybę prieš jaunas merginas, besistengdamos daryti teigiamą įtaką.

Megan Rapinoe yra žinoma dėl vieno įsimintiniausių įvarčių sporto istorijoje. Šis momentas tapo pagrindiniu seserų stimulu kuriant dokumentiką apie šią sportininkę. „Megan mums buvo tam tikras netikėtumas, kadangi neturėjo ypatingų sunkumų, konfliktų savo gyvenime ir karjeroje, kurie būtini klasikiniam istorijos pasakojimui. Kai susitikome su ja, charizmatiška ir linksma asmenybe, tai buvo tarsi atgaiva mums. Ji nėra mergina, kuri gėdijasi tuo, kad yra homoseksuali. Ji savyje neturi daug konfiktiškumo, tačiau filmas apie ją vis vien išlieka intriguojantis dėl jos pačios asmenybės.“ – apie įdomiausią dokumentinio ciklo „What Makes Us“ veikėją teigiamai atsiliepė R. Mundo.

Režisierės kiek nuliūdusios dėl to, kad jų dokumentika per mažai skelbiama žiniasklaidoje dėl to, jog pasakojama ne apie vyrus sportininkus. Tačiau tie, kas ją matė, liko sužavėti: „Merginos – jaunos, vyresnio amžiaus, sportuojančios ir ne – buvo tiesiog paveiktos šių filmų. Verkiau, skaitydama gausybę asmeniškų elektroninių laiškų.“ – R. Mundo buvo sujaudinta dėl pozityvių visuomenės atsiliepimų.

Taip pat skaitykite: Moterų sumo – kai laužomos tradicijos

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: