© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kai auksinių plaukų jau tada pliktelėjęs 16-metis „scouse“ (Liverpulio dialektu šnekantis britas) savo debiutinėse rungtynėse „Everton“ gretose su iki tol 30 rungtynių nepralaimėjusiu Londono „Arsenal“ klubu paleido šūvį į vartus iš trisdešimties metrų atstumo, nepalikdamas vilčių vartininkui, daugelis kritikų bei specialistų suprato – šis vaikinukas neeilinis. Jis buvo jauniausias futbolininkas, kada nors pasižymėjęs Anglijos aukščiausioje lygoje.

Kresno sudėjimo, aikštingu charakteriu ir didžiule fizine jėga pasižymintis jaunuolis buvo labiau tinkamas bokso ringui ar kovoms be taisyklių. Būdamas 9 metų, atstovaudamas savo pradinės mokyklos komandai įmušė net 99 įvarčius, taip patraukdamas, aukščiausioje lygoje rungtyniaujančio Liverpulio „Everton“ skautų dėmesį. Klubui jis atstovavo iki pat 2004 metų.

W.Rooney ne kartą kalbėjo, jog liks „Everton“ klube, taip nuramindamas klubo gerbėjus bei visuomenę apie vis didėjančias paskalas dėl jo išvykimo į stipriausius Anglijos klubus. Ilgai laukti nereikėjo – netrukus jis jau vilkėjo raudonuosius „Manchester United“ marškinėlius, o „Evertono“ gerbėjai negailėdami savęs jam švilpė. Užtat „irisų“ vadovai galėjo džiaugtis savo sąskaitą papildę 25,6 milijonais svarų sterlingų.

Kritikai atvirai šaipėsi iš „Manchester United“, tačiau Seras Alexas Fergusonas niekada nereagavo į kritikus ar aplinkinius darydamas sprendimus. Ir kaip visada, jis buvo teisus. Netrukus kritikai norėjo ištrinti tuos straipsnius, kuriuose jie kritikavo šį trenerio pasirinkimą, nes W.Rooney debiutiniame sezone pelnė 17 įvarčių ir buvo rezultatyviausias „raudonųjų velnių“ puolėjas.

Nacionalinės rinktinės gretose, puolėjas debiutavo būdamas 17 metų, rungtynėse su Australija, kurias Anglija pralaimėjo rezultatu 1-3. Puolėjas nepasižymėjo, tačiau Anglijai patekus į 2004 metų Europos futbolo čempionato finalinį etapą, W.Rooney pelnė keturis įvarčius per ketverias žaistas rungtynes.

2006 metų pasaulio čempionato ketvirtfinalio rungtynėse su Portugalija, puolėjas buvo išvytas iš aikštės, o Anglijai čempionatas baigėsi po 11metrų baudinių serijos.

Dar po ketverių metų puolėjas grįžo su trenksmu Pasaulio čempionato atrankos rungtynių cikle, pelnydamas devynis įvarčius per aštuonerias rungtynes. Per savo karjerą, atstovaudamas Anglijos rinktinei, puolėjas pasižymėjo 46 kartus, t.y. trimis mažiau nei kita legenda Bobby Charltonas.

Vienas geriausių visų laikų Anglijos futbolininkų, padėjęs komandai iškovoti pasaulio čempionato auksą 1966 m., B.Charltonas, taip pat atstovavęs Manchester United klubui, per savo karjerą nacionalinėje rinktinėje yra daugiausiai įvarčių pelnęs Anglijos rinktinei. Jis pats su šypsena yra teigęs, jog šis vaikinas (Wayne Rooney) nustums jį nuo pakylos, nes tai yra tiesiog neišvengiama.

Šį penktadienį Lietuvos futbolo nacionalinė rinktinė susitinka su Anglija, legendiniame Wembley stadione. Renginys neeilinis, pirmą kartą per Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį galėsime išvysti futbolo pionierius, jų pačių futbolo mekoje, metančius iššūkį antro šimtuko komandai, kuri net neturi nacionalinio stadiono bei nėra dalyvavusi nei viename finaliniame etape, tiek Europos, tiek Pasaulio čempionate.

Didžiausia intriga šiame mače, ne ta, ar pavyks apginti savo vartus, iškovoti tašką, o galbūt nustebinti visą Pasaulį iškovojant pergalę. Viena iš intrigų yra ta, kiek įvarčių pelnys Wayne Rooney, ir ar tai bus rungtynės, kuriose B.Charltonas bus nukarūnuotas?

Apie tai galvoja net lažybų bendrovės, kurios siūlo 12 kartų padidinti savo piniginės storį, jei W.Roonie šį vakarą pasieks „hat triuką“ bei pavys legendinį Bobby.

„Tiesiog šio klausimo negalėjome palikti nuošalyje. Manau, kad daugeliui futbolo sirgalių tai yra labai įdomu“, – apie į pasiūlą įtrauktą klausimą kalbėjo „TOP sport“ vadovas Gintaras Staniulius.

Tikėkimės, kad ši prielaida bus tik popieriuje ir mes pamatysime solidų mūsų vyrų pasirodymą 90 000 žmonių talpinančiame stadione. Renginio bilietai išpirkti, belieka laukti, palaikyti ir mėgautis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: