© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pakeitus Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidentą korupcija šioje organizacijoje nebus išrauta, sekmadienį pareiškė vienas buvęs Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) pareigūnas, kuris pridūrė, jog korupcinė praktika niekaip nebuvo susijusi su postą paliekančiu FIFA vadovu Seppu Blatteriu (Zepu Blateriu).

“Korupcija, mano nuomone, niekaip nesusijusi su Blatterio asmeniu”, – buvęs UEFA viceprezidentas Freddy Rumo (Fredis Rumas) sakė Šveicarijos visuomeniniam transliuotojui RTS.

Jeigu FIFA siekia išrauti korupciją, “sprendimo pakeisti vieną prezidentą kitu poveikis iš esmės bus nulinis”, – pažymėjo jis.

Šie komentarai buvo išsakyti pagrindinę futbolo pasaulio valdančiąją instituciją krečiant dideliam korupcijos skandalui, susijusiam su 14 dabartinių arba buvusių FIFA pareigūnų ir sporto reklamos vadovų. JAV prokurorai juos kaltina dalyvavus didelėje “dėkingumo mokesčių” schemoje, kurioje per 20 metų buvo sumokėta iš viso apie 150 mln. dolerių kyšių.

Skandalas, taip pat susijęs su Šveicarijos pradėtu tyrimu dėl Rusijai ir Katarui suteiktos teisės organizuoti 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatus, praeitą savaitę privertė atsistatydinti ilgametį FIFA prezidentą S.Blatterį, praėjus vos keturioms dienoms po to, kai jis buvo perrinktas penktai kadencijai iš eilės.

Pasak F.Rumo, S.Blatterio pasitraukimas gali paskatinti FIFA organizacijos pokyčius ir užbaigti laikus, kai federacijos prezidentas turėjo “beveik popiežiaus statusą” ir buvo “praktiškai išrenkamas visam gyvenimui”.

Tačiau šis žingsnis nepakeis korupcinės praktikos, kur faktiškai neatsiejama nuo FIFA ir kitų organizacijų, susijusių su dideliais pinigų srautais, pabrėžė buvęs UEFA pareigūnas.

Jis pažymėjo, kad FIFA sudaro daugiau negu 200 nacionalinių federacijų ir šešios žemynų konfederacijos, o esminius sprendimus – pavyzdžiui, kam turi būti suteikta teisė organizuoti pasaulio čempionatą – priima federacijos vykdomasis komitetas.

“Kiekvieną sykį, kai suteikiama teisė rengti svarbias varžybas, visuomet kyla pagunda pasiduoti korupcijai”, – sakė F.Rumo.

“Juo didesni interesai … juo didesni (pinigų) kiekiai suka šį korupcijos mechanizmą”, – perspėjo jis ir pabrėžė, jog tai toli gražu ne vien FIFA problema.

F.Rumo sakė esantis “priblokštas” S.Blatterio sprendimo atsistatydinti, nors prieš perrinkimą FIFA prezidentas atkakliai laikėsi įsikibęs savo posto.

Jis taip pat atmetė pasiūlymus, kad UEFA vadovas Michelis Platini (Mišelis Platini), prašęs S.Blatterio atsistatydinti prieš balsavimą, turėtų perimti FIFA vairą.

“Tikrai ne”, – sakė F.Rumo ir atkreipė dėmesį, jog M.Platini “neišdrįso susigrumti su Blatteriu per atvirus rinkimus”.

“Nemanau, kad ponas Platini yra kompetentingas žmogus … Jis nėra patikimas”, – teigė buvęs UEFA pareigūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: