Organizatorių archyvo nuotr.

Tai yra kažkoks kosmosas. Jausmas tiesiog nerealus“, – šypsosi vandens motociklininkas Mindaugas Jačiauskas. Kaunietis sekmadienį Italijoje pasibaigusiame Pasaulio GP2 čempionate iškovojo bronzos medalį.

Pasaulio GP1 vandens motociklų sezonas startavo dviem etapais Italijoje. Antrojo etapo metu kartu buvo surengtas ir GP2 Pasaulio čempionatas.

Nesėkminga pradžia

Pirmajame etape gegužės 26–27d. Italijos Gallipoli mieste startavo net trys Lietuvos atstovai – Mindaugas Jačiauskas, Gediminas Leonas ir Gintaras Venckus. Banguota jūra lietuviams nebuvo svetinga – nė vienam iš lietuvių nepavyko iškovoti įskaitinių taškų.

Pirmasis etapas lietuviams buvo labai nesėkmingas – buvo ir techninių nesklandumų, ir sportininkų klaidų“, – neslepia Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys.

Dar praėjusiais metais išmokome gerai pasirodyti kvalifikacijoje. Tačiau nesugebėjome susikaupti ir prisitaikyti prie naujų taisyklių. Padarėme, jei taip galima sakyti, psichologinių klaidų. Konkrečiai aš klydau, nesugebėjau susitvarkyti. Antrame plaukime sekėsi geriau, bet padariau klaidą ir kritau – pirmajame etape likome be taškų“, – sako M. Jačiauskas.

Bronzinis finišas

Iškart iš Gallipoli M. Jačiauskas ir G. Leonas pasuko į kitą Italijos miestą – Viesta mieste praėjusį savaitgalį surengtas antrasis Pasaulio GP1 čempionato etapas bei GP2 pasaulio čempionatas.

M. Jačiauskas šiais metais tapo oficialiu UIM Pasaulio čempionato lenktynininku. Be GP1 klasės sportininkas varžosi ir GP2 kategorijoje – būtent šios klasės reikalavimus atitinka kauniečio motociklas.

Bendroje GP2 pasaulio čempionato įskaitoje po trijų plaukimų M. Jačiauskas užėmė penktąją vietą, tačiau patikrinus pirmųjų dviejų lenktynininkų motociklus paaiškėjo, kad jie neatitinka techninių reikalavimų – du italai buvo diskvalifikuoti, o tai leido M. Jačiauskui pakilti į trečią vietą.

Čempionu užtikrintai tapo švedas Samuelis Johanssonas (70 tšk.). Antras finišavo ispanas Ismaelis Rojas Garcia (56 tšk.). Lietuviui iki antros vietos pritrūko vos keturių taškų (52 tšk.).

Tai yra pasaulio čempionatas – turime pasaulio bronzos medalininką. Tai yra puikus rezultatas“, – sako T. Gurkšnys.

Labai sudėtinga dalyvauti dviejose klasėse, tačiau toks buvo komandos sprendimas ir tai mes padarėme. Antrajame etape buvo tiek daug dalyvių, kad kvalifikacija buvo rengiama tiek GP1, tiek GP2 klasėse. Kvalifikacijos mums sekasi puikiai, o GP1 net į penketuką papuoliau – tai labai svarbu, nes tada po starto sukame visai į kitą posūkį ir tai didelis privalumas“, – teigė M. Jačiauskas.

Kaunietis nesistebėjo, kad organizatoriai diskvalifikavo net du šeimininkų lenktynininkus.

Buvo akivaizdžiai matyti, kad lyderių motociklai visiškai neatitinka reikalavimų, todėl nebuvo didelė staigmena, kad jų rezultatai buvo anuliuoti. Aš paskui juos plaukiau ir buvo aiškiai matyti, kad nėra jokių šansų juos pavyti. Suprantu, kad man dar reikia augti kaip pilotui. Tačiau tuo pačiu pamačiau, kad jau GP2 klasėje mes galime pretenduoti ir į pirmą vietą“, – džiaugėsi M. Jačiauskas.

Trijuose plaukimuose M. Jačiauskas užėmė atitinkamai antrą ir dvi trečias vietas.

Pritrūko keturių taškelių iki aukštesnėse vietos, bet mano klaidos, mano netikėjimas, kad važiuoju tarp lyderių man pakišo koją. Psichologija lėmė klaidas“, – neslėpė M. Jačiauskas.

Galiausiai pilotas pasiekė istorinį finišą.

Kažkoks kosmosas. Negaliu tuo patikėti – visą naktį negalėjau užmigti nuo emocijų, nuo pervargimo. Visas kūnas yra išsunktas, visur žaizdos, mušimai, sumušimai. Tačiau tai visiškai nesvarbu, nes mes tai padarėme. Mes buvome verti medalio – mes važiavome greitai ir stabiliai“, – sako M. Jačiauskas.

Iš tiesų varžybos buvo labai sunkios. Labai sudėtinga buvo čempionato pradžia, bet galiausiai įsivažiavome į savo vėžes, pajutome savo ritmą. Labai sunkus procesas, tačiau nuoseklus darbas, sukomplektuota komanda, visi savo srities specialistai davė rezultatą“, – sako M. Jačiausko treneris Deivis Zizas.

Antrajame GP1 etape M. Jačiauskas per du plaukimus iškovojo vieną įskaitinį tašką ir užėmė 19 vietą. Be taškų likęs G. Leonas klasifikuojamas 21-oje vietoje.

GP1 klasėje visi sportininkai yra labai labai pajėgūs. Mums dar reikia daug dirbti – nepakanka vien technikos, bet reikia ir išmokti ją valdyti. Kova šioje klasėje bus labai sudėtinga“, – įsitikinęs T. Gurkšnys.

Tai turbūt buvo juodžiausios dvi savaitės mano sporto gyvenime – sudužo motociklo korpusas pirmose varžybose, sugedusi elektronika antrose varžybose ir skaudus kritimas užgesus motociklo varikliui. Bet kaip sakoma dugnas yra du metrai po žeme – dabar reikia permąstyti ir bandyt vėl kopti į viršų. Dėkui mano komandai, dėkui už jų vargus ir tikėjimą – mes dar laimėsime. Beje, tikrai džiaugiuosi už kolegos M. Jačiausko pergalę – jo didelės pastangos, strategija, tikėjimas grįžo su kaupu. Sveikinu“, – teigė G. Leonas.

Daug poilsio sportininkai neturės – jau artėjantį šeštadienį (birželio 9 dieną) Birštone startuoja Lietuvos vandens motociklų čempionatas. Pirmajame etape bus galima išvysti visus geriausius Lietuvos pilotus. Tarp jų – ir M. Jačiauską bei G. Leoną.

Šeši etapai

UIM Pasaulio čempionate vyks šeši etapai. Du pirmi etapai (gegužės 26–27d. ir birželio 2–3 d.) vyko Italijoje.

Trečias ir ketvirtas etapai (rugsėjo 14–16 bei 22–23 d.) bus surengti Kinijos Nanša ir Šanchajaus miestuose.

Čempionatas finišuos taip pat dviem etapais lapkričio viduryje Jungtinių Arabų Emiratų sostinėje Dubajuje.

Pasaulio čempionate sportininkai varžosi tik keturiuose klasėse: „Freestyle“, „Ski Ladies GP1”, “Ski GP1” bei “Runabout GP1”.

Lietuviai startuoja prestižiškiausioje klasėje Runabout GP1” – tai sėdimų motociklų klasė, kurioje motociklų galia siekia iki 500 AG. Prie starto linijos išsirikiuoja geriausi 25 sportininkai, kurie atrenkami pagal kvalifikacijos rezultatus. Lenktynėse vyksta du finaliniai plaukimai po 25 minutes.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: