Nikita Svešnikovas / Jono Pivoriūno nuotr.

Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) nario sukurta ir Europos kiokušin karatė čempionate jau išbandyta programa padeda sklandžiau rengti dideles varžybas.

Kėdainiuose savaitgalį surengtų Lietuvos moksleivių taurės varžybų dalyviai galėjo naudotis kiokušin karatė pasaulyje kol kas nematyta naujove – tiesiog mobiliuose įrenginiuose realiu laiku sekti visas vykstančias kovas ir taip planuotis savo laiką. Iki šiol sportininkai ir treneriai būdavo priversti vis bėgioti į salę, kad sužinotų, kokia kova tuo metu vyksta ir kiek laiko liko iki jų pačių kovos.

Nuo pramogos iki rimtos programos

Programą sukūrė tarptautinės kategorijos teisėjas, 2 dano meistras, bendrovės „1stdibs“ vyr. programuotojas Nikita Svešnikovas.

„Viskas prasidėjo nuo labai paprastos idėjos – sukurti laikrodį, kad rungtynių dalyviai galėtų matyti ant didelio ekrano, stovinčio priešais tatamį, kiek kovos laiko yra likę. Tai padeda dalyviams planuotis kovą ir taktiką. Vėliau prie laikrodžio buvo pridėti kovotojų vardai ir taškų bei baudų atvaizdavimas, bet buvo labai nepatogu, nes dalyvius reikėjo suvedinėti ranka. Kad butu patogiau, pradėjau galvoti, kaip padaryti, kad dalyviai patys viską užsipildytų vieno mygtuko paspaudimu. Taip mažytė programėlė pradėjo po truputį augti“, – pasakojo N. Svešnikovas.

Iš pradžių šios programos kūrimas ir atnaujinimas buvo tik pramoga, bet greitai įsitikinta, kad tai yra labai naudingas įrankis.

„Pamačiau, kad dideliuose turnyruose yra labai patogu, kai gali lengvai sužinoti kiekvieno iš kovos laukų statusą. Žinodami, kuri kova dabar vyksta, kovotojai gali lengvai paskaičiuoti kiek dar reikės laukti savo kovos. Tad pradėjau ruošti didesnį funkcionalumo paketą, – pasakojo atstovas. – Dabar skirtinguose salės kampuose pastatome televizorius, prie jų prijungiame mažus HDMI prietaisus, į kuriuos bevieliu ryšiu ir transliuojame varžybų eigą. Pirmą kartą ši programa pilnu pajėgumu pasirodė 2016 m. Europos čempionate Tbilisyje. Treneriai ir sportininkai stebėjo kovų eigą apšilimo zonoje, o prie kiekvieno tatamio stovėjo dideli ekranai, rodantys kovų eigą ir laiką.“

Gruzijos sostinėje sistema buvo uždara, skirta tik varžybų dalyviams, tačiau per keletą mėnesių ji tapo puikia kovos menų vržybų rezultatų tiesioginių transliacijų platforma.

„Apetitas auga bevalgant, todėl žengiau dar truputį toliau ir nusprendžiau iš vietinio tinklo informaciją iškelti į viešąją erdvę. Kėdainiuose pirmą kartą išbandėme sistemą, kuri leido kovų eigą tikru laiku sekti ne tik treneriams ir sportininkams, bet ir visiems norintiems“, – pasakojo N. Svešnikovas.

Automatizuota burtų procedūra

LKKF programa turi ir kitą kovos menų varžybų rengėjams labai patogią funkciją – atsižvelgdama į visus reikalavimus automatiškai atlieka burtų procedūrą, kuria suplanuojamas sportininkų kelias nuo pirmos kovos iki pat finalo.

„Tai yra atsitiktinis dalyvių išmėtymas į poras su daug papildomų logikų. Pavyzdžiui, jei klubai ar šalys į varžybas deleguoja po 2 sportininkus, jie tarpusavyje gali susitikti tik finale. Jei būna 3-4 dalyviai iš to paties klubo ar šalies, tada – pusfinalyje. Sportininkai taip pat yra reitinguojami ir atitinkamai išskirstomi į skirtingas varžybų tinklelio puses, – aiškino N. Svešnikovas. – Skirtingos varžybų kategorijos priskiriamos prie konkrečių tatamių, dalyviai sunumeruojami 2 skirtingais numeravimo algoritmais, tai leidžia sportininkams iš anksto sužinoti savo kovos numerį.“

Kiokušin karatė varžybose sportininkų statistiką iki šiol žinojo nebent patys sportininkai, jų treneriai ar itin akylūs stebėtojai. Lietuvių sukurta programa leidžia šiuos duomenis kaupti ir analizuoti atliekant įvairius pjūvius.

„Galima lengvai sekti kovų skaičių, kovotų pratęsimų skaičių, pelnytus taškus, gautus įspėjimus ir pan. Taip pat galima sekti teisėjų statistiką: teisėjautų kovų skaičių, priimtus sprendimus“, – pasakojo programos autorius.

N. Svešnikovas per Europos čempionatą Tbilisyje buvo itin svarbi organizatorių komandos dalis. Sėkmingai plėtojama programa leidžia spėti, kad lietuvio paslaugų ar bent teisės naudotis jo programa prireiks vis didesniam skaičiui turnyrų rengėjų.

„Po Europos čempionato sulaukėme teigiamų atsiliepimų iš Europos karatė organizacijos (EKO) atstovų, todėl, manau, yra nemaža tikimybė, kad ši programa gali tapti oficialia EKO organizuojamų turnyrų programa“, – teigė N. Svešnikovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: