© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė specialų įstatymą dėl dopingo įsigijimo ir jo apyvartos.

Už projektą balsavo 92 Seimo nariai. Tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatymas įsigalios nuo kitų metų.

Jame numatyta, kad dopingo medžiagomis laikomos organizmo fizinę ir psichinę veiklą skatinančios ar slopinančios medžiagos. Tai yra anaboliniai androgeniniai steroidai, augimo hormonas, augimo hormono išsiskyrimą skatinančios medžiagos, turinčios poveikį raumenų, sausgyslių ar raiščių baltymų sintezei (degradacijai), vaskuliarizacijai, energijos panaudojimui, regeneracijos gebėjimams ar skaidulų tipo pasikeitimui, eritropoezę skatinančios medžiagos.

Dokumente numatyta, kad tam tikrų dopingo medžiagų sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras.

Minėtų medžiagų gaminimas, perdirbimas, įsigijimas, didmeninė ar mažmeninė prekyba, laikymas, gabenimas valstybės viduje, importas ar eksportas bus leidžiami tik sveikatos priežiūros, veterinarijos, mokslo, mokymo ir teisėsaugos tikslams įstatymų nustatyta tvarka.

Fiziniai asmenys galės gydymo tikslais asmeniniam vartojimui įvežti į Lietuvą ir išvežti iš jos, gauti ar siųsti paštu vaistinius preparatus, kurių sudėtyje tam tikrų dopingo medžiagų, Farmacijos įstatymo nustatyta tvarka. Jie taip pat turės teisę laikyti ne didesnį šių vaistinių preparatų kiekį, negu jiems buvo paskirta asmeniniam vartojimui gydymo tikslais.

“Taigi tam tikrų dopingo medžiagų teisėta apyvarta apims farmacinės veiklos reguliavimo sritį ir užkirs kelią tokių medžiagų patekimui į rinką dažniausiai maisto papildų pavidale”, – teigė įstatymo projekto iniciatorius Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Dabar sporte draudžiamas medžiagas, metodus (dopingą), jų vartojimą ir kontrolę reglamentuoja Pasaulinio antidopingo kodekso Draudžiamasis sąrašas, Tarptautinė konvencija prieš dopingo vartojimą sporte ir Kūno kultūros ir sporto įstatymas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: