Silvana Imam / Organizatori7 archyvo nuotr.

Dvi savaites truksiantis didžiausias Lietuvoje kino festivalis šiemet pirmą kartą vyks net 11-oje šalies miestų. Jam pradžia buvo duota trečiadienį iškilmingoje ceremonijoje, kurios metu „Forum Cinemas Vingis“ kino teatras Vilniuje sužibo naujomis spalvomis.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamo festivalio atidarymas po ilgos pertraukos iš Nacionalinės filharmonijos persikėlė į kino teatrą. Taip „Kino pavasario“ organizatoriai nusprendė norėdami pradėti festivalį specialiu seansu, kuriame apsilankė geriausia Švedijos dainininke pripažinta, Plungėje lietuvės ir siro šeimoje užaugusi reperė Silvana Imam.

Raudonu kilimu į didžiąją kino teatro salę patekusios kino ir kultūros asmenybės pamatė dokumentinį filmą „Silvana“. „Mano širdis šiandien yra su jumis“, – po filmo nusilenkdama atsistojusiai publikai žemaitiškai dėkojo muzikantė ir žmogaus teisių aktyvistė. – Šis vakaras man labai daug reiškia.“

3. Algirdas Ramaska ir Ilma Cikanaite

Kino pavasario“ žiūrovai seansuose galės pasimatyti ne tik su Silvana Imam, bet ir su kita lietuviškų šaknų turinčia aktore, per „Instagram“ atrasta viena ryškiausių JAV kino debiutančių Bria Vinaite bei amerikiečių režisieriumi Seanu Bakeriu (jie pristatys filmą „Floridos projektas“), „Oskarui“ nominuoto animacinio filmo „Jūsų Vincentas“ kūrėjų pora Hughu ir Dorota Welchmanais, žymiu iraniečių aktoriumi Homayounu Ershadi bei daugybe kitų kino kūrėjų.

9. Romas Zabarauskas su draugu

Šiųmetis „Kino pavasaris“– jau 23-iasis. „Per 23 metus esu girdėjusi daug istorijų, kaip festivalio filmai pakeitė žmonių gyvenimus: privertė pasikeisti, įkvėpė išskirtiniams darbams. Šiemet tokių filmų taip pat bus. Linkiu, kad jų herojai surastų kelią į žiūrovų širdis ir darytų jas geresnėmis. Tokia yra kino priedermė“, – festivalį atidarytu skelbė festivalio vadovė Vida Ramaškienė.

5. Rytis Zemkauskas

Ceremonijoje buvo atiduota pagarba pernai išėjusiems aktoriams, režisieriams ir kitiems kino kūrėjams. „Mes šių žmonių nepažinojome – bet jie mums brangūs. Tai ir yra tikroji kino magija“, – sakė renginį vedęs žurnalistas, kino apžvalgininkas Rytis Zemkauskas.

8. Mantas Stonkus ir Indre Stonkuviene

Kino pavasario“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška ceremonijoje minėjo šių metų festivalio prioritetus – dėmesį pradedantiems kino kūrėjams, kine perteikiamas aktualijas, pilietiškas, visuomeniškas ir žmogiškąsias visų mūsų pareigas, apie kurias kalba daugelis šių metų festivalio filmų.

Gyvenant besikeičiančiais laikais norisi ir stabilumo. „Kino pavasaris“ tai užtikrina“, – pridėjo pagrindinio ilgamečio „Kino pavasario“ partnerio ERGO draudimo bendrovių Baltijos šalyse valdybos pirmininkas Kęstutis Bagdonavičius. – Kad ir kas atsitiktų, festivalis kasmet paverčia Lietuvą kino šalimi. Jo tęstinumas yra didžiulė vertybė Lietuvos kultūrai. Džiaugiamės galėdami prie to prisidėti.“

38. Rimvydas Sirvinskas

Susirinkusieji į atidarymo ceremoniją išgirdo festivalio dainą „Mystery of Love“ iš vieno svarbiausių metų filmų „Vadink mane savo vardu“. „Oskarų“ ceremonijoje šį kūrinį atliko Sufjanas Stevensas, o Vilniuje jautrią dainos versiją pateikė duetas „Sielos ūsai“. „Oskaru“ už geriausią adaptuotą scenarijų apdovanotą dramą „Vadink mane savo vardu“ taip pat bus galima išvysti „Kino pavasaryje“.

54.

Šiandien, kovo 15-ąją, festivalį Kaune, o kovo 16 d. Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Gargžduose, Anykščiuose ir Varėnoje atidarys psichologinė drama „Sūnaus globa“. Jos režisierius – naujos kartos Prancūzijos kino žvaigždė Xaviero Legrand Venecijos kino festivalyje apdovanotas kaip geriausias režisierius ir metų debiutantas.

84.

Kovo 16-osios atidarymo seansai rengiami drauge su Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota kampanija „Už saugią Lietuvą“, kuriuose bus diskutuojama filmo padiktuota smurto artimoje aplinkoje tema. Diskusijose dalyvaus kampanijos ambasadoriai: žurnalistė Edita Mildažytė, menininkai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, kunigas Kęstutis Dvareckas ir kt. Likti pasyviais stebėtojais ar prisiimti atsakomybę ir pasiūlyti pagalbą – bus mėginama atsakyti į šį ir panašius klausimus.

Filmo „Sūnaus globa“ anonsas:

 

Iki kovo 29-osios besitęsiančio festivalio 11 miestų repertuarus suvienys tas pats dienos filmas. Tarp dienos filmų: naujausia „Tobulų melagių“ režisieriaus Paolo Genovese drama „Šventa vieta“, į kino ištakas atsigręžianti, Kanų direktoriaus Thierry Frémaux juosta apie brolius Lumière’us „Lumière!“, Michelio Hazanavičiaus biografinis filmas „Manasis Godard’as“, kuriame garsųjį režisierių Jeaną Lucą Godard‘ą suvaidino Louisas Garrelis, Kanų festivalio Didžiuoju žiuri prizu apdovanotas, šių metų „Cezarių“ apdovanojimuose triumfavęs energingas „120 dūžių per minutę“.

Festivalyje iš viso bus parodyti 168 filmai, tarp kurių – ir svarbios lietuviškos premjeros: pagal Lauros Sintijos Černiauskaitės romaną pastatytas „Kvėpavimas į marmurą“ (rež. Giedrė Beinoriūtė) ir viena įspūdingiausių kada nors sukurtų lietuviškų gamtos dokumentikų „Sengirė“ (rež. Mindaugas Survila).

Kovo 27–29 d. tradiciškai vyks kino industrijos konferencija „Meeting Point – Vilnius“, kurioje profesionalai iš viso pasaulio dalinsis patirtimi apie audiovizualinį sektorių. Šiemet taip pat bus tęsiama partnerystė su Kanų kino festivaliu: projektų sesijoje „Coming Soon“ parodyti filmai pretenduos dalyvauti Kanų festivalio programoje „Vilnius Goes To Cannes“.

Apie festivalį:

23-iasis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2018 m. kovo 15–29 d. 11-oje šalies miestų. Praėjusiais metais „Kino pavasaris“ pritraukė 114 250 žiūrovų, tad yra didžiausias kino renginys Lietuvoje ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: