© Beno Navanglausko nuotr.

RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ š.m. rugsėjį švenčia 7-erių metų gimtadienį! Per šiuos metus klounai jau aplankė daugiau nei 70 000 vaikų visoje Lietuvoje.

Gera stebėti kaip auga mūsų organizacija. Šie metai buvo kupini ne tik iššūkių, bet ir didelių tikslų. Veikiame didžiausiose Lietuvos vaikų ligoninėse – čia su medikais dirbame kaip su kolegomis ir kartu randame geriausią būdą panaudoti klounų atnešamas šypsenas ir juoką. Taip pat skleidžiame džiaugsmo misiją sanatorijose, specialiosiose mokyklose. Jau trejus metus dirbame tarptautinėse misijose Ukrainos pabėgėlių centruose. Džiaugiamės subūrę profesionalią, kūrybingą, mylinčią aktorių klounų komandą. Per keletą metų įsitvirtinome tarptautinėje gydytojų klounų bendruomenėje – tai padeda suprati, kad gydytojų klounų misija reikalinga visur”, – sako „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ vadovė Viltautė Žemelytė.

Dirba profesionaliai paruošti aktoriai

Šiuo metu klounų komandą sudaro 11 aktorių-klounų. Meninės kokybės užtikrinimas ir psichologinis pasiruošimas itin svarbus gydytojo klouno darbe, todėl aktoriai profesionalumą nuolat ugdo su patyrusiais klounados lektoriais, dalyvauja tarptautiniuose mainuose užsienyje bei mokymuose Lietuvoje.

Klounai beveik kasdien semiasi patirties ligoninėse, juk vaikai – nuoširdžiausia auditorija. Kai esi aktorius scenoje – esi pripratęs būti žvaigžde, gauti gėlių. Ligoninėje viskas atvirkščiai – klounai ateina pas vaiką, kad jį paverstų  žvaigžde.

Gydytojo klouno tikslas nėra prajuokinti

Kai kas mano, kad klounai ateina vaikus linksminti, juokauti. Iš tiesų, ateiname pabūti su jais. Kartais vaikas pats pasako: “Ar galite tiesiog pasėdėti šalia?”. Ir sėdime. Kalbame apie jo perskaitytas knygas, žiūrime kartu į telefoną, tiesiog kartu leidžiame laiką. Kiekvienas susitikimas su mažaisiais pacientais būna unikalus ir vis kitoks, per pirmąsiasi sekundes stengiamės pajausti – ko šiuo metu trūksta, kad atmosfera palatoje pasikeistų į teigiamą pusę”, – sako organizacijos meno vadovė Justė Liaugaudė.

thumbnail_Foto Benas Navanglauskas RN

© Beno Navanglausko nuotr.

Semiasi patirties mokymuose ir iš užsienio kolegų

Nuo 2013 metų „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ priklauso tarptautinei asociacijai „RED NOSES Clowndoctors International“, vienijančiai profesionalias gydytojų klounų organizacijas 10-tyje šalių.

Kasmet į Lietuvą grįžtu su jausmu, kad esu didelės, draugiškos, kompanijos dalis, kuri nori suteikti pasauliui daugiau džiaugsmo ir juoko. Kaskart klounados mokymuose man labai gera matyti tiek daug skirtingų klounų vienoje vietoje. Vien tik bendravimas su jais įkvepia ir prideda naujų spalvų ir žvilgsnių, nes po smagiu bendravimu slypi ir mokymasis, kaip sukurti džiaugsmo akimirką sergančiam vaikui”, – patirtimi dalinasi gydytojas klounas Žilvinas Beniušis.

thumbnail_Foto Vaiku ligonine

Organizatorių archyvo nuotr.

Dirba didžiausiose Lietuvos vaikų ligoninėse

Gydytojai klounai reguliariai lankosi vaikų ligoninėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Klounų metodika veikia geriausiai, kai apsilankymai vyksta reguliariai. „RAUDONOS NOSYS“ kiekvieną savaitę džiugina mažuosius Vilniuje – Vaikų ligoninėje Santariškėse ir Vilniaus m. klinikinėje ligoninėje Antakalnyje, bent du kartus per mėnesį aplanko Kauno klinikų Vaikų ligų kliniką, bent kartą per mėnesį vyksta į Klaipėdos vaikų ligoninę. Organizacija kasmet stengiasi plėsti savo apimtis bei aplankyti ir kitų miestų ligonines: Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Ukmergėje, Jonavoje, Kėdainiuose ir kt.

Skleidžia džiaugsmo misiją ne tik vaikų ligoninėse

Jau 4 metus vyksta kūrybinės cirko dirbtuvės sanatorijoje besigydantimes vaikams. Tris dienas vaikai, padedami aktorių-klounų, mokosi cirko subtilybių ir ketvirtąją dieną pristato pasirodymą bendruomenės nariams. Programa siekiama suteikti vaikams daugiau pasitikėjimo savimi, išmokyti smagių triukų, kuriais galima dalintis su draugais, ir taip palengvinti sugrįžimą į kasdienę aplinką.

thumbnail_Foto Vaiku ligonine RN

Organizatorių archyvo nuotr.

Klounai su programa “Keliaujantis klounų orkestras” kasmet surengia daugiau nei 30 pasirodymų specialiosiose mokyklose. Tai unikalus muzikinis spektaklis proto ar kompleksinių negalių bei raidos sutrikimų turintiems vaikams. Spektaklio metodika, padeda vaikams atsipalaiduoti, lavinti jų vaizduotę bei išreikšti emocijas per garsus, lytėjimą ir judesį.

Vyksta ir į Ukrainos pabėgėlių centrus

RAUDONOS NOSYS“ jau trejus metus dirba Ukrainos pabėgėlių centruose – susitinka su šeimomis po kritinių išgyvenimų ir padeda grąžinti geras emocijas ir bendruomeniškumą į jų kasdienybę. Justė Liaugaudė, dalyvavusi visose trijose misijose sako, kad vaikai dažniausiai labai save saugo, yra užsisklendę, ir sukurti draugystės ryšius, jiems yra sudėtinga. Tarptautinės klounų komandos tikslas – padėti vaikams šiek tiek atsiverti ir kurti grupės bendrumo jausmą.

thumbnail_Foto Vaiku ligonine RNGK

Organizatorių archyvo nuotr.

Veikla gyvuoja gerų žmonių dėka

RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ gyvuoja pamažu didėjančio rėmėjų ir partnerių rato dėka. Tai žmonės, kurie tiki džiaugsmo misija ir įkvepia augti. Paramos dėka klounai kasmet gali pradžiuginti vis daugiau vaikų, planuoti ir svajoti apie naujus projektus. Artimiausiuose planuose – Geriatrijos programa, kurios metu klounai reguliariai lankys senjorus, dėl įvairių ligų gyvenančius slaugos namuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: