© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Australijos Anglikonų Bažnyčia išsirinko pirmąją vyskupę moterį ir užpildė vakansiją, atsiradusią jos pirmtakui atsistatydinus dėl to, kaip jis tvarkėsi su įtarimais apie vaikų išnaudojimą.

Sarah Macneil (Sara Maknil) buvo vienbalsiai išrinkta 11-ąja Graftono Naujojo Pietų Velso šiaurinėje pakrantėje vyskupe.

Ji buvo paskirta gegužę atsistatydinus vyskupui Keithui Slateriui (Kitui Sleiteriui), kuris atsiprašė dėl to, kaip tvarkėsi su pareiškimais apie išnaudojimą Šiaurės pakrantės vaikų namuose Lismore. Tie vaikų namai dabar yra karališkosios komisijos tyrimo dėl institucijų reakcijos į vaikų išnaudojimą centre.

“Viliuosi, kad tai neatitrauks dėmesio nuo karališkosios komisijos”, – kalbėdama apie savo paskyrimą sakė S.Macneil “Australian Broadcasting Corporation”.

“Tai labai svarbus dalykas šalies gyvenime, ne tik Anglikonų Bažnyčiai ar bet kokioms kitoms institucijoms, kurios stos prieš karališkąją komisiją”, – pridūrė ji.

Pirmadienį minima komisija pradėjo klausyti vieno nuo išnaudojimo nukentėjusio žmogaus šiurpių parodymų, kad jis buvo dvejų metų amžiaus, kai 1949-aisiais atsidūrė toje našlaičių prieglaudoje, ir kad ten buvo fiziškai, psichologiškai ir lytiškai išnaudojamas iki 1958-ųjų.

Tas vyras, vadinamas tik inicialais C.K., sakė, kad anuomet kunigai vaikus išnaudodavo bažnyčios varpinėje, “kur vyko nuolatinis seksualinis ištvirkavimas”.

“Tada mes neturėjome tam žodžių. Dabar tai būtų vadinama pedofilų tinklu, – sakė jis. – Kunigai atrodė malonūs, bet aš nežinojau, kas yra seksas. Jų rodyta meilė buvo seksualinio pobūdžio. […] Mes, kurie likome, esame vaikštantys lavonai”.

Anksčiau Australijos anglikonų vyskupijose moterys buvo įšventinamos kaip vyskupų padėjėjos, bet S.Macneil paskyrimas vyskupe šalyje yra pirmasis.

S.Macneil, kuri bus įšventinta ir vyskupo pareigas pradės eiti 2014 metų pradžioje, sakė, kad jai būtų “absoliučiai” patikę matyti daugiau moterų Bažnyčioje.

Paklausta, ar dėl to Bažnyčia būtų buvusi geresnė, ji atsakė: “Visai galėjo būti”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: