Žurnalo "Charlie Hebdo" viršelis

Prancūzijos satyrinis savaitraštis “Charlie Hebdo” paminės metų sukaktį po atakų prieš savo redakciją, viršelyje išspausdindamas karikatūrą, kurioje pavaizduotas barzdotas Dievas, užsikabinęs ant peties Kalašnikovo automatą, ir užrašas: “Praėjo vieneri metai. Žudikas vis dar laisvėje.”

Šis specialus numeris, kurio bus išleista milijonas egzempliorių, spaudos kioskuose pasirodys trečiadienį, o dešimtys tūkstančių egzempliorių bus išplatinta užsienyje.

Jis bus išleistas praėjus metams po to, kai broliai Cherifas ir Saidas Kouachi (Šerifas ir Saidas Kvaši) įsiveržė į “Charlie Hebdo” redakciją Paryžiaus rytuose ir nužudė 12 žmonių, tarp jų aštuonis šio savaitraščio darbuotojus.

Ta ataka buvo įvykdyta praeitų metų sausio 7-ąją įvykdyta ataka, o atsakomybę dėl jos prisiėmė Arabijos pusiasalio “al Qaeda” (AQAP).

Be to, 2011 metais “Charlie Hebdo” redakcija buvo apmėtyta Molotovo kokteiliais ir buvo priversta persikelti į kitą vietą. Jos darbuotojams buvo paskirta policijos apsauga, kai šis leidinys 2006 metais paskelbė musulmonų pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras.

Specialiajame numeryje bus išspausdintos karikatūros, sukurtos penkių “Charlie Hebdo” dailininkų, nužudytų per sausio 7-osios išpuolį, taip pat kelių kviestinių menininkų kūriniai.

Karikatūrininkas Laurent’as Sourisseau (Loranas Suriso), perėmęs vadovavimą savaitraščiui pro kruvinos atakos, taip pat parašė piktą vedamąjį, kuriame gina sekuliarizmą.

Jis pasmerkė “fanatikus, tapusius žiauriais dėl Korano”, taip pat kitų religijų ekstremistus, kurie tikėjosi, kad bus sužlugdytas leidinys, “drįstantis juokti iš religingųjų”.

L.Sourisseau, žinomas Risso (Riso) slapyvardžiu, per pernykštį išpuolį buvo sunkiai sužeistas ir vos išvengė mirties.

Likus mėnesiui iki tos atakos “Charlie Hebdo” padėtis buvo nepavydėtina: savaitraščiui grėsė uždarymas, kai jo buvo parduodama mažiau negu 30 tūkst. egzempliorių. Atrodė, kad jo provokuojanti ir jokių ribų nepripažįstanti satyra išėjo iš mados.

Tačiau po pasaulį sukrėtusių atakų buvo dosniai aukojama nužudytųjų atminimui; pirmojo naujo numerio buvo nupirkta 7,5 mln. egzempliorių, o 200 tūkst. žmonių užsiprenumeravo savaitraštį.

Lapkritį Paryžių supurtė kitas išpuolis – virtinė koordinuotų atakų keliose sostinės vietose, nusinešusių 130 žmonių gyvybių. Dėl šios atakos atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas “Islamo valstybė”.

Taip pat skaitykite: ISIS teroras, imigrantai ir Pasaulio pabaiga

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: